1.7.14

Μπρος ΔΕΗ και πίσω τρόικα...

Σαμαράς και Βενιζέλος θα τηρήσουν με ευλάβεια τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μας και με οποιοδήποτε τίμημα θέλουν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τις 6 Ιουλίου. Σενάριο διαχείρισης κρίσης έχουν...
έτοιμο στη Συγγρού για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ».

Η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στον προγραμματισμό που έχει κάνει με βάση τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και πέραν τούτου ουδέν. Το μήνυμα αυτό βγήκε μετά τη σύσκεψη του Αντ. Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, στην οποία συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα και, κυρίως, τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν τις επόμενες δύσκολες ημέρες στη Βουλή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, των νομοθετικών υποχρεώσεων δηλαδή για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, 1 συν 1 δισ. ευρώ, θα τηρηθεί ευλαβικά.
samaras-benizelos

Κλίμα έντασης

Το κλίμα έντασης που έχει ήδη διαμορφωθεί στη Βουλή από την προηγούμενη εβδομάδα με την εισαγωγή των πρώτων ρυθμίσεων, εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες πως λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης και δημιουργεί συνθήκες συσπείρωσης στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η προετοιμασία στη γραμματεία της Ν.Δ. για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» περιλαμβάνει και το σενάριο διαχείρισης κρίσης. Το σχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές.

Τα ζητήματα που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ δεν θα ενσωματωθούν σε αυτή τη φάση και οι βουλευτές του τμήματος πρέπει να αρκεστούν στις εγγυήσεις που προανήγγειλε κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου.

Το νομοσχέδιο, αν και θα συζητηθεί στο πρώτο τμήμα, θα πάει προς ψήφιση στο δεύτερο και η διαδικασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να σφυγμομετρήσουν πρώτα τις διαθέσεις των βουλευτών τους και να διαμορφώσουν κατόπιν τις συνθέσεις για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Παράλληλα, για να αποφορτιστούν οι βουλευτές του πρώτου τμήματος, εξετάζεται η δυνατότητα να νομοθετηθούν ορισμένες από τις εκκρεμότητες με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων, όπως στην περίπτωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εντολή του πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες του είναι οι εκκρεμότητες με την τρόικα να κλείσουν μέχρι τις 6 Ιουλίου, ενόψει της συνεδρίασης του Eurοgroup στις 7 του μήνα και, αμέσως μετά, της άφιξης της τρόικας. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν προσεκτικά τις κοινωνικές αντιδράσεις και ιδίως τις αναγγελίες κινητοποιήσεων για την ΔΕΗ.

Η κρατούσα άποψη είναι ότι το μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους συνδικαλιστές δημιουργεί αντίρροπες αντιδράσεις στην κοινωνία. Και οι χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη στο ΑΠΕ κινούνται στη γραμμή αυτή ότι «οι συνδικαλιστές έχουν πάρει αυτά που ήθελαν για τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης». Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο «να κατεβάσει κάποιος τον διακόπτη σε ένα αγαθό που δεν είναι δικό του».

Στην περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα ηλεκτροδότησης, από κυβερνητικές πηγές αφήνεται να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η ΔΕΗ «δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα».

Το διάστημα που μεσολαβεί από την εισαγωγή του νομοσχεδίου μέχρι την ψήφιση είναι μεγάλο και οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσουν, εάν υπάρξει αντίδραση από άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Περί… συνεργασίας

Στο εσωτερικό μέτωπο, όπως άνοιξε η συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι έκλεισε, με τον υπουργό Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο να διευκρινίζει με νέες δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι η αναφορά του αφορούσε το απώτερο μέλλον, ενώ για το εγγύς τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Το ξεκαθάρισα χθες και το έχω πει και σε παλαιότερη συνέντευξή μου». Και για να μην μείνει η εντύπωση πως υπάρχει προσωπική στρατηγική του κ. Αβραμόπουλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη έσπευσε να δηλώσεις ότι «δεν είναι μια παρούσα συζήτηση, είναι μια συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει μετά από καιρό, αλλά όχι “πάμε να κυβερνήσουμε μαζί κι ο ένας κοιτά στην Ανατολή κι ο άλλος στη Δύση”»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: