19.7.14

Αιματοκύλισμα και απειλές για κλιμάκωση ...


Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα. Ύστερα από δύο ημέρες άγριου σφυροκοπήματος, οι νεκροί Παλαιστίνιοι προσεγγίζουν τους...
300 – στην πλειοψηφία τους άμαχοι – ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.200. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη.

Και ενώ οι δύο πλευρές δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να κάνουν πίσω, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταθεί η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Ήδη χθες οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυροβολικό, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, με τον Ομπάμα να στηρίζει την ισραηλινή πλευρά και την Αίγυπτο να ανανεώνει την έκκλησή της για εκεχειρία.

Τρόμος στη Γάζα - Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Οι Παλαιστίνιοι ζουν τον τρόμο και τον πανικό από τη στιγμή που η ισραηλινή «μπότα» πάτησε στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν ασφαλές μέρος, καθώς η πλειοψηφία των θυμάτων από τα ισραηλινά πυρά είναι άμαχοι και από αυτούς, πολλά είναι μικρά παιδιά.

Χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και αρμάτων μάχης, κατέστρεψαν σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να μεταφέρει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις.

Στο σκοτάδι η Γάζα

Συνεχίζονται και οι ρίψεις ρουκετών από την πλευρά της Χαμάς. Χθες το απόγευμα ακούστηκαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ και αργότερα ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι το αντιαεροπορικό σύστημα κατέρριψε εννέα ρουκέτες στην ευρύτερη περιοχή.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Χαμάς δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις προκειμένου να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός, ιδιαίτερα μετά την συνάντηση που είχε χθες στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας την αμερικανική υποστήριξή στη χώρα του αλλά και για να του εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Γάζα, μία ημέρα μετά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο Τζον Κέρι είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις» τόνισε ο Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες. Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ελπίζει πως «το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με τρόπο ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες αθώων ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού τη Γάζα και ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει «πολλά περισσότερα ώστε να σταματήσει η απώλεια ζωών αμάχων». Ο Μουν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σήμερα στη Μέση Ανατολή.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: