25.7.14

Βάλανε τις «γκρίνιες» κάτω από το χαλί...


Τα «μαύρα σύννεφα» που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να διώξουν Σαμαράς και Βενιζέλος, χωρίς, ωστόσο, να...
υπάρξουν λύσεις για την εκτόνωση της κρίσης.

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς εκτιμούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν ελέγχει πλήρως την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι μετά το «πράσινο αντάρτικο» για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ήρθαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις φοροελαφρύνσεις στον υπουργό Οικονομικών και οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν δύο φορές μέσα σε 24 ώρες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι στη Χ. Τρικούπη πιστεύουν ότι το φθινόπωρο η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, παρά τις αντίθετες δημόσιες τοποθετήσεις του Ευ. Βενιζέλου και φοβούνται ότι οι «πράσινες» διαφοροποιήσεις συγκεκριμένων βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο κατά τον κρίσιμο έλεγχο από την τρόικα.

Τα προβλήματα και οι διαφωνίες που υπήρξαν για την αξιολόγηση ουσιαστικά μπήκαν «κάτω από το χαλί» και το μόνο που αποφασίστηκε είναι να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές, χωρίς, ωστόσο να αλλάζει η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση και έχει ψηφιστεί και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Πάντως Σαμαράς και Βενιζέλος τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα προκειμένου να βγει άμεσα από την κρίση και τα μνημόνια.

«Γαλάζιες» γκρίνιες σε Σαμαρά

Η συνάντηση του πρωθυπουργού στο εντευκτήριο της Βουλής αμέσως μετά την εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν ιδιαιτέρως χαλαρή και γι’ αυτό τον λόγο ειπώθηκαν αρκετά παράπονα που είχαν ονοματεπώνυμο.

Ο Α. Σαμαράς άκουγε προσεκτικά τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να τον βλέπουν συχνά λόγο του βεβαρημένου προγράμματος του πρωθυπουργού.

Κοινός παρονομαστής της «γαλάζιας γκρίνιας» ήταν οι συνεχείς διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι προσπαθούν να εμφανιστούν περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι για μικροκομματικούς σκοπούς.

Παράλληλα, αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι το φαινόμενο των κλειστών υπουργικών γραφείων και κυρίως των παραγωγικών.

Αρκετοί βουλευτές παραπονέθηκαν στον πρωθυπουργό ότι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα οι υπουργοί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ακόμα και στο κοινοβουλευτικό έργο.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και μάλιστα την ημέρα που ήταν παρών στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε συνέδριο πανστρατιάς το φθινόπωρο.

Να θυμίσουμε πως το κλίμα του Ευ. Μεϊμαράκη με το Μαξίμου δεν είναι και το καλύτερο μετά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

Έτοιμο το πολυνομοσχέδιο – «Αγκάθι» η χρηματοδότηση των κομμάτων

Στην συνάντηση στο Μάξιμου εγκρίθηκε και το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πρόβλημα υπήρξε με την χρηματοδότηση των κομμάτων την οποία η κυβέρνηση επιθυμούσε να φέρει προς ψήφιση τον Οκτώβριο, δηλαδή μόλις ανοίξει η Βουλή, αλλά η τρόικα ήταν αρνητική.

Τελικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι να ενταχθούν τα περισσότερα άρθρα στο πολυνομοσχέδιο και εκείνα που καίνε να μετατεθούν για τους επόμενους μήνες και αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλα τα κόμματα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: