13.7.14

Ο άλλος τελικός της Αργεντινής ...



Αυτή την Κυριακή το βράδυ η εθνική ομάδα της Αργεντινής αντιμετωπίζει τη Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο.

 Κι ενώ όλος ο ποδοσφαιρόφιλος πλανήτης θα παρακολουθεί με αγωνία τη μεγάλη αναμέτρηση, οι πραγματικές τύχες της χώρας κρίνονται κάπου βορειότερα, στη ...
Νέα Υόρκη. Εδώ και λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής βρίσκεται εκεί σε διαπραγματεύσεις με αγανακτισμένους κατόχους ομολόγων. Σε αυτό τον δεύτερο αγώνα, οι σουπερστάρ δεν είναι ο Λιονέλ Μέσι ή ο Τόμας Μίλερ, αλλά ο Άξελ Κισίλοφ, ο 43χρονος πρώην ακαδημαϊκός υπουργός οικονομικών της Αργεντινής, και ο Πολ Σίνγκερ, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλομέτοχος του κερδοσκοπικού ομίλου Έλιοτ Μάνατζμεντ. Το έπαθλο δεν είναι κάποια κούπα, αλλά η ρύθμιση του χρέους που εκκρεμεί από τη στάση πληρωμών της Αργεντινής του 2001.
Ο δρόμος της «πρόκρισης» μέχρι εδώ ήταν μακρύς και δύσκολος. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, μεγάλο μέρος του αρχικού χρέους των 95 δισ. δολαρίων έχει πλέον αντικατασταθεί από νέα ομόλογα τα οποία οι εκτιμήσεις τοποθετούν σε παρούσα αξία μεταξύ 70% και 90% του αρχικού ποσού. Τελευταία μάλιστα η κυβέρνηση της Αργεντινής επιδιώκει την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων με τους πιστωτές και την ομαλή επιστροφή της χώρας στο διεθνές πιστωτικό σύστημα.
Μόλις τον περασμένο Μάιο, πέτυχε συμφωνία με το «κλαμπ του Παρισιού» -το γκρουπ των πιστωτριών χωρών Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιαπωνία- για την αποπληρωμή περίπου 10 δισ. δολαρίων από ομόλογα του 2001. Έναν μήνα νωρίτερα είχε συμφωνήσει την αποζημίωση της ισπανικής Ρεπσόλ με ομόλογα αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων για την εταιρεία πετρελαιοειδών και αερίου YPF που είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1992 και ξανα-εθνικοποιήθηκε το 2012.
Όμως η δυσκολότερη μάχη είναι πάντα ο τελικός. Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σκληρότερο γκρουπ κατόχων ομολόγων -τα περισσότερα από τα οποία αγοράστηκαν στην περίοδο της χρεοκοπίας του 2001 πολύ κάτω από την αξία τους- και δεν έχουν αποδεχθεί κανένα σχήμα αναδιάρθρωσης. Πριν από έναν μήνα, μάλιστα, κέρδισαν υπόθεση σε αμερικάνικο δικαστήριο που αξιώνει από την Αργεντινή την αποπληρωμή ενός ποσού περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Στις 27 Ιουνίου, το ίδιο δικαστήριο απαγόρευσε σε ενδιάμεση τράπεζα να μεταφέρει περίπου μισό δισ. για την αποπληρωμή άλλων αργεντίνικων ομολόγων που είχαν αναδιαρθρωθεί και υπόκεινται σε αγγλικό δίκαιο. Αυτή η εμπλοκή πρακτικά σημαίνει πως αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα αναγκαστεί να κηρύξει πάλι στάση πληρωμών.
Από την άλλη, η Αργεντινή δεν μπορεί απλώς να πληρώσει το 1,5 δισ. και να απαλλαγεί από τα συγκεκριμένα κοράκια. Όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ότι δεν θα πληρώσει τα «αρπακτικά», αλλά κυρίως επειδή με αυτό το δεδικασμένο θα δημιουργηθούν πρόσθετες αξιώσεις που υπολογίζονται σε άλλα 15 δισ. δολάρια. Ακόμα χειρότερα, όσα ομόλογα έχουν κουρευτεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν ρήτρα που εφαρμόζει αυτόματα οποιαδήποτε ευνοϊκότερη ρύθμιση δοθεί σε άλλη αναδιάρθρωση. Αν δηλαδή η Αργεντινή αποπληρώσει στο σύνολο της αξίας τους ακόμα κι αυτό το 1,5 δισ., θα πρέπει αυτόματα να καταβάλει αντίστοιχες αυξήσεις στους ήδη κουρεμένους πιστωτές της. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε ένα ντόμινο που θα ακυρώσει νομικά όλα τα μέχρι τώρα κουρέματα και θα επαναφέρει το σύνολο του ονομαστικού χρέους της Αργεντινής οδηγώντας σε νέα χρεοκοπία.
Η μάχη που δίνει αυτή την περίοδο η Αργεντινή απέναντι στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο είναι τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για τη δική της πιστωτική επιβίωση, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο ως ιστορικό προηγούμενο μιας χώρας που έκανε εθνική υπόθεση τη μάχη με τους κερδοσκόπους. Όλοι εμείς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) της Αργεντινής ας ευχηθούμε καλή επιτυχία όχι μόνο στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μέσι αλλά και στη διαπραγματευτική ομάδα του Κισίλοφ.
* Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης

 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: