2.7.14

Διάλογοι "ντροπής" στη Βουλή...

Με μεγάλες εντάσεις συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο την υπουργική απόφαση για το σύστημα διακριτότητας μεταξύ ...
παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και τον τρόπο κατανομής των θέσεων σε αυτές.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, αφού υποστήριξε ότι βρήκε ψηφισμένο τον νόμο και οφείλει να τον εφαρμόσει, παρουσίασε σε γενικές γραμμές το σχέδιο της αναγκαίας υπουργικής απόφασης.

Θυμίζοντας ότι στις 15 Αυγούστου προβλέπεται η έκδοση αδειών, και αφήνοντας αιχμές για τον νομοθέτη που δεν είχε προβλέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το γεγονός ότι οι νέοι περιφερειάρχες αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, προανήγγειλε τροπολογία του για παράταση ως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να σχηματιστούν οι απαιτούμενες τριμελείς επιτροπές.

Όσο για το σύστημα διάκρισης, που επίσης είπε ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του υπουργείου, αναφέρθηκε σε πιθανές επιλογές, όπως το διαφορετικό χρώμα στους πάγκους των πωλητών και παρέπεμψε τόσο στην Περιφέρεια όσο και σε σχετική εγκύκλιο για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Το δεύτερο άρθρο της υπουργικής απόφασης θα ορίζει ξεκάθαρα ποια είναι τα κριτήρια, από την παλαιότητα και την ηλικία, ως τα ποσοστα αναπηρίας πιθανώς των ενδιαφερομένων και το τρίτο άρθρο την μοριοδότησή τους.

Όσο για τις τροπολογίες που θα ορίζουν αφενός την παράταση ως τις 30 Οκτωβρίου για τον σχηματισμό τριμελών επιτροπών, όσο την λειτουργία των παλιών επιτροπών ως τότε, με μέγιστη δαπάνη πάντως τα 3000 ευρώ, υποστήριξε ότι θα έρθουν την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή. «Αν δεν ξέρετε τι ψηφίζετε, δεν φταίω εγώ.

Η Βουλή ψήφισε ότι η Περιφέρεια αποφασίζει», είπε, απαντώντας σε ενστάσεις βουλευτών που τον διέκοψαν, σημειώνοντας πάντως πως αυτό είναι το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Αυγούστου.

Στην ομιλία της η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, επιτέθηκε στον υπουργό και την κυβέρνηση με σκληρά λόγια. «Ήρθατε εδώ να μας πείτε για κριτήρια και να ρίξετε την μπάλα στην Περιφέρεια», είπε, καταγγέλλοντας ακόμα «δωράκια στον Σάλλα» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λίγο πριν φύγει.

«Αυτοί οι άνθρωποι στήνουν πάγκους μέσα στη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο τον χειμώνα για ένα μεροκάματο. Αυτό να συνειδητοποιήσετε. Για ένα μεροκάματο. Και όχι για εκατομμύρια και δις σαν των τραπεζιτών. Να μην τους κοροϊδεύετε», είπε, καταλήγοντας ότι «αν δεν το αποσύρετε τώρα, γιατί σας μένει λίγος χρόνος στην κυβέρνηση, θα το αποσύρουμε εμείς!».

Ως «κατάντια» χαρακτήρισε το να νομοθετεί το Κοινοβούλιο με το πιστόλι στον κρόταφο ακόμα και για τις λαϊκές αγορές, ο Θάνος Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την πρακτική ρυθμίσεων που δεν ήταν προαπαιτούμενα, οι υπουργοί που δεν μπορούσαν να τις περάσουν από τις Επιτροπές, να τις βάζουν «από την πίσω πόρτα»…

Ο ίδιος ζήτησε «να μην τροφοδοτήσουμε ανασφάλεια με αποφάσεις που σύντομα θα κληθείτε να αλλάξετε», σημειώνοντας την ευθύνη του υπουργείου για μία μεγάλη διαβούλευση με όλους τους φορείς ώστε να αλλάξουν πράγματα σε έναν χώρο με μεγάλα προβλήματα. Κατέθεσε δε, τέσσερα σημεία στην κατεύθυνση μίας πραγματικής μεταρρύθμισης όπως είπε:

- ορθολογικό πλαίσιο ποινών και κυρώσεων

- μόνιμα σημεία εγκατάστασης λαϊκών αγορών

- θέματα που θα οδηγούσαν στην αύξηση των πολιτών που επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές, και προοπτικές για απογευματινό ωράριο, πιλοτικά έστω, ώστε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι πολίτες σε αυτές τις αγορές και παράλληλα αναβάθμιση των υπηρεσιών και ευρωπαϊκά πρότυπα στην εικόνα των λαϊκών αγορών
- εξέταση εταιρικών ή και μεικτών σχημάτων παραγωγών-επαγγελματιών

Για «χάρισμα» της λαϊκής αγοράς σε πολυεθνικές αλυσίδες, μίλησε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας δέσμη μέτρων της κυβέρνησης στην κατεύθυνση να διαλύσει οτιδήποτε μικρομεσαίο στην χώρα.

Τα αίματα όμως άναψαν όταν Ραχήλ Μακρή και Φωτεινή Πιπιλή ενεπλάκησαν σε καυγά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Βλάχο και άλλους βουλευτές να μην ξεφεύγουν. Οι εκφράσεις που ακούστηκαν δεν έχουν προηγούμενο, ενώ η βουλευτής της ΝΔ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα.

Την ακολούθησαν η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ και ο Θάνος Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από την εμπρηστική συμπεριφορά της Ραχήλ Μακρή, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησε κι εκείνη.

Αφορμή στάθηκαν οι συνεχείς διακοπές της κ.Μακρή ενώ μιλούσε η κ.Πιπιλή στο σημείο που κατήγγειλε κωλυσιεργία από πειθαρχικά συμβούλια του δημοσίου στο παρελθόν να κρίνουν «τα λαμόγια και τους παιδεραστές δημοσίου υπαλλήλους». Ενδεκτικές των όσων ακούστηκαν είναι οι φράσεις που ακολουθούν:

Ρ. Μακρή: Ντροπή σας να αποκαλείτε τους δημοσίους υπαλλήλους λαμόγια …

Φ.Πιπιλή: Στο χωριό σας αυτά…

Ρ.Μακρή: Πάρτε το πίσω αυτό που είπατε, εγώ εκπροσωπώ τους δημοσίους υπάλληλους…

Φ.Πιπιλή: Καλά, αρχίσαμε πάλι…

Γ. Βλάχος: Λογοκρισία στους συναδέρφους θα κάνετε; ποια είστε εσείς; Σταματήστε επιτέλους! Κάντε μου τη χάρη!

Ρ. Μακρή: (συνεχείς διακοπές και φωνές)…

Γ. Βλάχος: Εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ με την περίπτωσή σας Σταματήστε να μιλάτε επιτέλους! Πηγαίνετε τη βόλτα σας, κάντε μας τη χάρη. Αρκετά, αρκετά ως εδώ!!!

Ρ. Μακρή: Δε θα με διώξετε, καταλάβατε; Εδώ θα μείνω και θα σας ενοχλώ

Γ.Βλάχος: Είναι η ώρα για την παράσταση για τα κανάλια και για τα blogs. Άντε επιτέλους.

Ρ. Μακρή: (φωνές)…

Η Φωτεινή Πιπιλή επιχείρησε να συνεχίσει την ομιλία της, αλλά οι φωνές της Ραχήλ Μακρή δεν την άφησαν να συνεχίσει και αποχώρησε από την αίθουσα.

Γ. Βλάχος: Τι παριστάνετε; Την άδειά σας θα πάρουν οι συνάδερφοι; Εσείς θα δώσετε μαθήματα ; πολύ ξεθαρρέψαμε εδώ μέσα και παραγνωριστήκαμε…

Δ. Κυριαζίδης: Εδώ είναι αίθουσα κοινοβουλίου, όχι φρενοκομείο...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: