19.7.14

Διαφωνίες Λευκωσίας – τρόικα για τις εκποιήσεις ακινήτων...



Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου φέρεται να σημείωσε πως η τρόικα ζήτησε επίσπευση της προώθησης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, το οποίο τελικά αποτελεί προαπαιτούμενο για...
την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ αρχικά δεν ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.


Διαφωνίες, για τις οποίες έκανε λόγο ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, υφίστανται μεταξύ κυπριακών αρχών και διεθνών πιστωτών με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν από την Βουλή και δημοσιεύονται στον Τύπο σήμερα Σάββατο, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να παραδέχθηκε ενώπιον των βουλευτών ότι υπάρχουν διαφωνίες με την τρόικα πάνω σε νομοτεχνικές λεπτομέρειες επί του νομοσχεδίου.

Σημαντικές λεπτομέρειες, είπε, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά φέρεται να σημείωσε ότι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προαπαιτούμενο αποτελεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ενώ αρχικά δεν ήταν.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει, αν τελικά θα τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος όλων είναι να υπάρξει κατάληξη επί του νομοσχεδίου την ερχόμενη βδομάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στο μνημόνιο προβλεπόταν εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων το Δεκέμβριο του 2013. Μετά από διαπραγματεύσεις η υποχρέωση μετατέθηκε τον Ιούνιο του 2014, γιατί η κυβέρνηση επιθυμούσε παράλληλα να προχωρήσει και να προωθήσει νωρίτερα το θεσμό του διαμεσολαβητή.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, είπε, η τρόικα ζήτησε επίσπευση της προώθησης του νομοσχεδίου περί εκποιήσεων.

Υπέδειξε πως θα πρέπει η έκθεση συμμόρφωσης να συνταχθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας και στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει το Eurogroup.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως πολύ ευαίσθητο το ζήτημα της τροποποίησης του σχετικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή του κτηματολογίου είναι απαραίτητη και ότι η κυβέρνηση επί της αρχής δεν διαφωνεί να μην έχει ρόλο το κτηματολόγιο για τους πλειστηριασμούς, διότι όπως είπε πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνονται από το κράτος οι δημοπρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: