14.7.14

Σενάρια αποχώρησης της Μέρκελ ...

Spiegel: Η Μέρκελ θέλει να αποχωρήσει από την καγκελαρία
«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα περιμένει μία εκλογική ήττα να καθορίσει το μέλλον της… Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, η καγκελάριος προσανατολίζεται στο ...
να γίνει η πρώτη επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 1949 που θα αποχωρήσει οικειοθελώς…» γράφει το γερμανικό περιοδικό, σε δημοσίευμα-«βόμβα», επικαλούμενο «κυβερνητικούς κύκλους».
Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, φέρεται να μην επιθυμεί να συνεχίσει για πολύ ακόμη την θητεία της στην καγκελαρία. Τουναντίον, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Μέρκελ σκοπεύει να αποχωρήσει άμεσα και μάλιστα οικειοθελώς. Όπως τονίζει δε το Spiegel, η Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είναι «ενθουσιασμένη» με την ιδέα της αποχώρησης, καθώς, αφενός δεν θέλει να γράψει στο βιογραφικό της μια εκλογική ήττα και αφετέρου δεν προτίθεται να πέσει θύμα εσωκομματικών παρασκηνίων που θα την απομακρύνουν αναγκαστικά από τον θώκο.
Στο δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό δεν προχωράει σε περισσότερες αποκαλύψεις, όπως για παράδειγμα το πότε αναμένεται να προβεί στην παραίτησή της η καγκελάριος, ωστόσο σημειώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει κάποιο διεθνές αξίωμα, όπως τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ ή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και τα δύο αυτά αξιώματα θα «χηρέψουν» στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017, οπότε εκτιμάται ότι η Μέρκελ θα ανακοινώσει λίγο νωρίτερα την αποχώρησή της.
Πιθανή διάδοχος, θεωρείται σύμφωνα με το Spiegel η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το γεγονός ότι η Μέρκελ έχρισε τη φον ντερ Λάιεν υπουργό Άμυνας, έτσι ώστε να αποκτήσει κύρος και στο εξωτερικό, θεωρείται ως πρόκριμα για την πρώην υπουργό Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: