14.7.14

Έφυγε ο σπουδαίος μαέστρος Λόριν Μάαζελ...

lorin-maazel

Ο «τιτάνας της μουσικής», όπως τον αποκάλεσε ο διεθνής Τύπος, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, εξαντλημένος έπειτα από αλλεπάλληλες εμφανίσεις σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Γεννημένος στη Γαλλία από Αμερικανούς εβραίους γονείς, ο Λόριν Μάαζελ υπήρξε...
μουσική ιδιοφυΐα: ήταν ήδη βιρτουόζος του βιολιού όταν διηύθυνε την πρώτη του επαγγελματική ορχήστρα σε ηλικία 9 ετών, και ήταν μόλις 11 ετών, με κοντό παντελονάκι, όταν ο Τοσκανίνι τον κάλεσε να πάρει την μπαγκέτα στη Νέα Υόρκη.


Όταν όλες οι μεγάλες ορχήστρες του κόσμου τον ζητούσαν, ο «μαέστρο Μάαζελ» έβρισκε τον χρόνο να σπουδάσει παράλληλα μαθηματικά, φιλοσοφία, ξένες γλώσσες, έγραφε μουσικές κριτικές από τα 8 του, ένα μυθιστόρημα στα 2…
Διηύθυνε περισσότερες από 150 ορχήστρες σε 5.000 όπερες ή άλλες μουσικές συνθέσεις και συμμετείχε σε περισσότερες από 300 εγγραφές έργων, από τον Μπετόβεν μέχρι τον Τσαϊκόφσκι και από το Ντεμπισί και τον Ραβέλ μέχρι τον Ραχμάνινοφ, τον Στράους και τον Μάλερ.
Υπηρέτησε την Οπερα του Βερολίνου, της ΒιένΝης, τη Φιλαρμονική του Μονάχου και της Νέας Υόρκης, με την οποία έδωσε την περίφημη συναυλία στη Βόρεια Κορέα το 2008.
Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδών, ο Λόριν Μάαζελ συνέθεσε το «1984», την πρώτη του όπερα εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ, που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου στο Κόβεντ Γκάρντεν και ανέβηκε «sold out» στη Σκάλα του Μιλάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: