10.7.14

Ο νέος, ο αντικαταστάτης και οι μεταρρυθμίσεις...

ypoik1Mε επεισόδια, ένα νέο μέλος στην αποστολή και έναν αντικαταστάτη ξεκίνησε πριν από λίγο το πρώτο τετ α τετ ανάμεσα στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη και τους επικεφαλής της τρόικας.


Ο πρώτος που ...
προσήλθε στη συνάντηση ήταν ο «νέος» Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος και αντικατέστησε τον Ματίας Μορς που νωρίτερα είχε προλάβει να δώσει δείγματα γραφής, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist για την επιμονή της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στην ομάδα, αντί του Πολ Τόμσεν, το ΔΝΤ εκπροσωπεί ο Ρίσι Γκογιάλ, καθώς ο Πολ Τόμσεν «κόλλησε» στις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία.

Οι εταίροι-δανειστές εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου μοιάζει να βάζουν από τώρα στο τραπέζι όλα τα καυτά ζητήματα, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο περίπου δύο μηνών να προετοιμαστεί για τη μεγάλη διαπραγμάτευση.

Ενδεικτική των προθέσεών τους ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ με τον πλέον επίσημο τρόπο στο συνέδριο του Economist: Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί, όπως για παράδειγμα οι ομαδικές απολύσεις αλλά και η αλλαγή του νόμου περί απεργιών» και τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται εκτός των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ωστόσο όπως σημείωσε το ΔΝΤ συμφωνεί ότι πρέπει να αποφευχθούν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως ότι θα επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς, όπως είπε, όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους.

«Μολονότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, οι οποίες είναι αδύναμες» σημείωσε ο κ. Γκογιάλ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξήρε τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, λέγοντας ότι εξαιτίας αυτών η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη την πρόκληση η Ελλάδα να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ τον χρόνο μέσα από σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φρόντισε να χαράξει τον «οδικό χάρτη» πάνω στον οποίο θα κινηθεί η ελληνική πλευρά επισημαίνοντας πως βασικός στόχος είναι να μπει σταδιακά ένα «τέλος στα Στον κατάλογο με τα έκτακτα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργηθούν σταδιακά την πρώτη θέση κατέχει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβλήθηκε το 2011. Η τρόικα έχει επανειλημμένα ζητήσει παράταση του μέτρου, που λήγει φέτος και εισφέρει 1,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά έχει στόχο να μειωθεί η εισφορά κατά 50% το 2015 και να καταργηθεί πλήρως από το 2016. Το οικονομικό επιτελείο θα θέσει επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

1. Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν την αποτυχία της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

2. Τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Η μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13% τελικά συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων.

3. Την αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ με προοπτική τη σταδιακή μείωσή του.

4. Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια Ι.Χ. αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 16.000 ευρώ.

5. Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, που ανέρχεται στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

6. Τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για αυτοκίνητα, κατοικίες, πισίνες και σκάφη αναψυχής από το 2015 (η μείωση θα αφορά τα φετινά εισοδήματα) και εν συνεχεία την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων από το 2016, με την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Για να «πιέσει» καταστάσεις η ελληνική πλευρά, βγήκε στις αγορές για 3 δισ. ευρώ: Η κίνηση αυτή είχε σκοπιμότητα, καθώς από την μία τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καλείται να πληρώσει 623 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων εντός του Ιουλίου, άλλα 2,17 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και τον ίδιο μήνα να καταβάλλει 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων του προς τη χώρα μας. Ουσιαστικά, όμως η Κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει πως δεν υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 που επικαλείται η τρόικα, καθώς οι όποιες ανάγκες μπορούν και να καλυφθούν...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: