4.7.14

Σε γενική απομόνωση η κυβέρνηση...

Στην πράξη τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμεναν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος...

Η κυβέρνηση θεωρούσε πως θα ξεμπέρδευε αβρόχοις ποσί με το θέμα της ΔΕΗ, με τους συνήθεις χειρισμούς. Τα κόλπα είναι παλιά και δοκιμασμένα: θερινά τμήματα της Βουλής με τις ...
κατάλληλες προσθαφαιρέσεις βουλευτών, κινδυνολογία, ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού κατά των συνδικαλιστών.

Η κυβέρνηση θεωρούσε επίσης ότι η κοινωνία αποδέχεται, χωρίς να επερωτά, την υπεροχή του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν φαίνεται να την προβλημάτισε.

Στην πράξη τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμεναν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Οι πολίτες δεν είναι καθόλου σύμφωνοι να κατατεμαχιστεί η μεγαλύτερη εταιρεία, η μόνη εναπομείνασα βαριά βιομηχανία και ο πιο στρατηγικός τομέας της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ένας σικέ ανταγωνισμός: εγγυημένα κέρδη για τους ιδιώτες με έξοδα του Δημοσίου και με αυξημένα τιμολόγια, μεταβίβαση νερών, υπεδάφους, εργαζομένων, εργοστασίων, ακόμη και πελατών.

Η αντίδραση ήταν λοιπόν αναμενόμενη, αλλά δεν περιορίζεται στο θέμα της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την επομένη των εκλογών έχει θέσει ως προτεραιότητα την απόκρουση του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός μετώπου σε αυτήν την κατεύθυνση, ενός κινήματος που θα εμποδίσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να πουλήσουν νερό, ενέργεια, παραλίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε μάλιστα σε πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Η πρόταση φαίνεται πως, επί της αρχής τουλάχιστον, συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή. Δευτερογενώς, η λαϊκή και πολιτική κινητοποίηση για τη σωτηρία της ΔΕΗ στέλνει στην κυβέρνηση άλλο ένα μήνυμα: Η κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είναι σε θέση να ξεδιπλώσει την ατζέντα της, δεν μπορεί, ακόμα περισσότερο, να προχωρήσει σε αποφάσεις που να δεσμεύουν τη χώρα σε βάθος γενεών.

Η προσπάθεια Σαμαρά να μαζέψει, τάζοντας και απειλώντας, τους 180 βουλευτές, που με την εκλογή προέδρου θα παρέτειναν την παραμονή του στο Μαξίμου ώστε να ολοκληρώσει την καταστροφή, αποδεικνύεται πλέον πως δεν έχει... ρεύμα για να προχωρήσει και ότι βρίσκεται σε γενική πολιτική απομόνωση...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: