20.7.14

Μ. Γλέζος: Αν συμφωνούμε όλοι ότι ο ναζισμός ηττήθηκε τελεσίδικα...



...οφείλουμε να το αποδεικνύουμε κάθε μέρα...
Συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στην Αγγελική Σπανού για την εφημερίδα "Sunday Press"


Είναι το ευρωκοινοβούλιο όπως το είχατε στο μυαλό σας; 

Μα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο...
σε αυτά τα τριάντα χρόνια που έχουν περάσει από την προηγούμενη θητεία μου, δεν έγιναν όλα όσα οι πολίτες της Ευρώπης προσδοκούσαν.
 Οι μεν αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διευρύνθηκαν, αλλά εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Κομισιόν, δηλαδή του Συμβουλίου των Υπουργών. Από την άλλη, το παλιό χάσμα Βορρά και Νότου, αντί να γεφυρωθεί, διευρύνθηκε, με κάποιες από τις μεγάλες χώρες να θέλουν να τεθούν επικεφαλής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και αυτό είναι λάθος. Η Ενωμένη Ευρώπη, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών που την εμπνεύστηκαν, πρέπει να είναι μια Ευρώπη των πολιτών, της λαϊκής κυριαρχίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Η αρχική σας εμπειρία τι δείχνει; Υπάρχουν περιθώρια αλλαγής των ασκούμενων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, αλλά αν υπάρχει η ΑΝΑΓΚΗ αυτών των αλλαγών. Και υπάρχει.

Οι ευρωβουλευτές των λεγόμενων βόρειων χωρών πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες συναδέλφους τους; Βλέπετε κάποια δυσπιστία; 

Εμείς, που μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και στους Πράσινους των Βόρειων χωρών (GUE/NGL), απολαμβάνουμε όχι μόνο την εκτίμηση, αλλά και την αλληλεγγύη των βουλευτών μας από τις βόρειες χώρες. Άλλωστε και οι υποστηρικτές των ελληνικών απαιτήσεων σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές από τις τάξεις της αριστεράς προέρχονται κατά κύριο λόγο. Νομίζω ότι είναι χρέος των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των υπόλοιπων πολιτικών σχηματισμών να ενημερωθούν καλά για το θέμα (και είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε σε αυτό), ώστε να το θέσουν και στους δικούς τους ομοϊδεάτες.

Συζητάτε στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων; 
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της ομάδας μας, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επίσης ο συνάδελφος Νότης Μαριάς το έθεσε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Και από τον Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν πολλά.

Τι συμπέρασμα έχετε βγάλει; Ελέγχει τα πάντα η Γερμανία; 

Επιδιώκει να τα ελέγχει, ναι. Και το κατορθώνει, όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίζουν ότι μια γερμανική Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.
  Κανείς μάλλον δεν θυμάται πια τον Βάλτερ Φουνκ (Walter Funk), τον υπουργό Οικονομικών του Χίτλερ από τον Ιανουάριο του 1939 ως το τέλος, δηλαδή τις 8 Μαΐου 1945. Αλλά αυτός ήταν ο πρώτος που επεξεργάστηκε το σχέδιο μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (και έτσι ακριβώς την ονόμασε στη μελέτη που δημοσίευσε το 1942, Europäische Wirtschaftsgemeinschaft), προκειμένου το Γ΄ Ράιχ, όταν θα επικρατούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη (και όχι μόνο), να μπορεί να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται ενιαία τους πόρους της Γηραιάς Ηπείρου. Όμως, παρόλο που ο ναζισμός ηττήθηκε και ο Φουνκ δικάστηκε και καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου στη Νυρεμβέργη, η Ευρώπη του σήμερα θέλει πολλή δουλειά για να μην καταλήξει η Ευρώπη του Βάλτερ Φουνκ. Αν συμφωνούμε όλοι ότι ο ναζισμός ηττήθηκε τελεσίδικα, οφείλουμε να το αποδεικνύουμε κάθε μέρα.

Τι δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία σας; Γίνεται να δημιουργηθεί ένα μέτωπο του Νότου; 
Δεν αρκεί να δημιουργηθεί ένα μέτωπο του Νότου. Μέτωπο της Ευρώπης των εργαζομένων χρειάζεται. Της Ευρώπης των πολιτών. Μόνο αυτό θα μπορέσει να επαναφέρει στο σωστό δρόμο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας φάνηκε χαρισματικός ο Ρέντσι, όπως λένε; 

Δεν έχει σημασία αν ένας πολιτικός είναι ή δεν είναι χαρισματικός. Άλλωστε η άποψή μου είναι γνωστή. Είμαι εναντίον των ηγετών, εναντίον των «Μεσσιών» και των «σωτήρων». Τα όσα λέει ωραία είναι. Το ζήτημα είναι πόσα από αυτά θα υλοποιήσει. 
- See more at: http://left.gr/news/m-glezos-symfonoyme-oloi-oti-o-nazismos-ittithike-telesidika-ofeiloyme-na-apodeiknyoyme-kathe#sthash.Hk1MJNJH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: