5.7.14

Γιατί είναι πολιτικά εγκλωβισμένο το ΠΑΣΟΚ...

Venizelos-Euaggelos"Βραχυκύκλωμα με κίνδυνο μπλακ άουτ" έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ανάδειξη του ζητήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε υπόθεση μείζονος σημασίας και οι πρωτοβουλίες συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Χαριλάου Τρικούπη, που επιχειρεί να ...
αποδομήσει την προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις.


Από τη μια πλευρά στοχεύοντας στην Κουμουνδούρου, την οποία κατηγορεί για «πολιτικάντικα παζάρια» και «τυχοδιωκτική στάση» με τελικό ορίζοντα να μην μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο διεμβολισμού και ακύρωσης του εγχειρήματος του Αλέξη Τσίπρα, στρέφει τα βέλη του προς τη ΔΗΜΑΡ που εμφανίζεται πρόθυμη να συνυπογράψει την πρόταση για δημοψήφισμα, καλώντας την Αγίου Κωνσταντίνου να τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, το μέτωπο που επιδιώκει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε «σαθρές βάσεις» και οι εν δυνάμει συμμετέχοντες εμφανίζουν μεταξύ τους «τεράστιες αποκλίσεις».

Σε κάθε περίπτωση από την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει για το ζήτημα συμπεραίνεται ότι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, πρώτον, διακατέχεται από μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας ενώπιον της πιθανότητας να ευδοκιμήσει και, δεύτερον, δείχνει σημάδια πολιτικού εγκλωβισμού καθώς τα στελέχη και η ηγεσία του εξαντλούν τις παρεμβάσεις τους σε οξείες επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Τρίτον και σπουδαιότερον, από την κοινή γραμμή με το μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η συνεργασία με τη Ν.Δ. μόνο συγκυριακή και υπαγορευμένη από την εθνική ανάγκη δεν είναι, αλλά έχει πλέον λάβει στρατηγικό χαρακτήρα μακροχρόνιας συμπόρευσης.


«Υψηλές τάσεις»

Σε παράλληλο επίπεδο με τις «υψηλές τάσεις» που επικρατούν στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να λειτουργήσει σαν αλεξικέραυνο στα διάφορα εσωκομματικά ρεύματα και τις λοιπές κινήσεις της Κεντροαριστεράς, που αναμένουν τις ανακοινώσεις του σχετικά με το μέλλον της διεύρυνσης του χώρου. Το στίγμα της φιλοσοφίας του, που θα αποκρυσταλλωθεί έτι περαιτέρω στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας και στην Κεντρική Επιτροπή του προσεχούς Σαββάτου, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συντονιστική Επιτροπή της Ελιάς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τονίζει ότι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης είναι ταυτόσημες έννοιες.


Κατά την ίδια αντίληψη, οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» είναι η κυβερνητική σταθερότητα, η εμπέδωση κοινωνικού-προοδευτικού προσήμου στη δικομματική με παράλληλη συνέχιση του προγράμματος με την τρόικα, η «υπερπήδηση του εμποδίου» της προεδρικής εκλογής χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η κατά προτεραιότητα διευθέτηση του «βραχνά» του χρέους.


Ο κ. Βενιζέλος θα γνωστοποιήσει μεθαύριο τις αποφάσεις του για τις επιτροπές εν όψει του συνεδρίου του φθινοπώρου δίνοντας ρόλους και αρμοδιότητες σε κορυφαία στελέχη, ώστε να απομειωθεί το ενδεχόμενο εντάσεων και αμφισβήτησης της αρχηγίας του, ενώ ώς τα τέλη του μήνα σχεδιάζεται να διοργανωθούν τρεις θεματικές πολιτικές εκδηλώσεις...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: