3.7.14

"Βραχυκυκλώνει" το Μαξίμου...

samaras
Non paper της Ν.Δ...

Η πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών βουλευτών, ώστε να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ΔΕΗ, "βάζει στην πρίζα" τη συγκυβέρνηση.
         
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό θέτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη...
διενέργεια δημοψηφίσματος για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η κίνηση Τσίπρα, που αντιμετωπίστηκε θετικά από ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ, ΔΗΜΑΡ και 14-15 ανεξάρτητους βουλευτές, προκάλεσε "μπλακ άουτ" στην κυβέρνηση.

Λίγη ώρα μετά και αφού προκλήθηκε μπλακ άουτ στο τηλεφωνικό κέντρο της Ν.Δ. στη Συγγρού από διαμαρτυρίες, απεστάλη non paper στους βουλευτές και τα στελέχη πρώτης γραμμής ώστε να απαντούν στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης.

Στο non paper περιλαμβάνεται:

Η νέα εταιρεία θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ΔΕΗ, δηλαδή οι παραγωγικές μονάδες που θα ανήκουν στη «μικρή ΔΕΗ» είναι απόλυτα αντίστοιχες του 70% αυτών που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι η «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβάνει και «καλές» και «κακές» μονάδες. Ομως το σημαντικότερο είναι ότι η νέα εταιρεία θα έχει σαφείς υποχρεώσεις για νέες επενδύσεις.
Τα κριτήρια μεταφοράς πελατών στη «μικρή ΔΕΗ» θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο στο νομοσχέδιο, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι το «μείγμα καλών και κακών» πελατών θα είναι ανάλογο μεταξύ των δύο εταιρειών. Δηλαδή η νέα εταιρεία θα πάρει και μικρούς και μεγάλους πελάτες, και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, ακριβώς ό,τι έχει και η ΔΕΗ.
Το μείγμα «καλών και κακών μονάδων» και το μείγμα «καλών και κακών πελατών» της «μικρής ΔΕΗ» καταρρίπτει πανηγυρικά τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ για «καλή και κακή» ΔΕΗ.
Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις, η Ν.Δ. θεωρεί ότι σηματοδοτούν:

Διασυρμό της διεθνούς εικόνας της χώρας εν μέσω της καλύτερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών.
Ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων (όπως άλλωστε συνέβη και το 2011).
Απώλειες εσόδων για την ίδια την επιχείρηση, που το κόστος θα μετακυλιστεί αργότερα στους ίδιους τους καταναλωτές μέσω αυξήσεων ρεύματος. Δηλαδή οι καταναλωτές και δεν θα έχουν ρεύμα και θα το πληρώσουν ακριβότερα. Το 2011 αντίστοιχες κινητοποιήσεις στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα.
Απώλειες εσόδων για χιλιάδες επιχειρήσεις που θα επιφέρουν πιθανές αγωγές κατά της ΔΕΗ. Το κόστος της ΔΕΗ και από αυτές τις αγωγές θα μετακυλιστεί και πάλι στον απλό καταναλωτή.
Προβλήματα για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν οι διακοπές ρεύματος προγραμματίζονται για περίοδο υψηλού καύσωνα.
Όπως είναι φυσικό, η θετική απάντηση του ΚΚΕ στην πρωτοβουλία Τσίπρα και των ΑΝ.ΕΛΛ. και η στάση θετικής αναμονής της ΔΗΜΑΡ δημιουργούν νέο πρόβλημα στην κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ανοίξει τον κυβερνητικό ορίζοντα.

Συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ

Σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης (Χαλκοκονδύλη 30) στις 19.00, καλεί η ΑΔΕΔΥ.
«Η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί έγκλημα διαρκείας, αφού παραδίδει τον στρατηγικό κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες, εκποιεί μισοτιμής τον δημόσιο πλούτο στο διεθνές κεφάλαιο και καταδικάζει μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού να στερείται ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, του ηλεκτρικού ρεύματος», τονίζει η Ομοσπονδία.
Κάλεσμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΔΕΗ απευθύνουν τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει» μεταρρύθμιση το ξεπούλημα της ΔΕΗ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: