17.7.14

Μπήκαν στα βαθιά οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό...

cyprus0910 
Προτάσεις για όλα τα θέματα θα φέρουν στη συνάντησή τους την επόμενη Τρίτη, 22 Ιουλίου, οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με...
τον τελευταίο, ο οποίος σε δήλωσή του από τα κατεχόμενα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η νέα φάση των συνομιλιών θα αρχίσει στο τέλος Αυγούστου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη δήλωσή του ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν διάρκειας έξι ωρών και ότι συζήτησαν διάφορα θέματα στα οποία δεν φαίνεται να βρίσκεται εύκολα λύση. Προσθέτει ότι συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή δημόσια διοίκηση, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, τις αναλογίες, το πως θα λαμβάνονται αποφάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Συμπληρώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις γι αυτό το θέμα, αναφέροντας ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εις βάθος την ομοσπονδιακή δημόσια διοίκηση και επίσης να δουν που υπάρχει ευελιξία μεταξύ των δύο πλευρών.  Αναφέρει ακόμη ότι συζήτησαν την σύσταση της Επιτροπής Δημόσιου Τομέα και πως θα λαμβάνει αποφάσεις. Ο κ. Οζερσάι συνεχίζει αναφέροντας ότι η Τ/κ πλευρά κατέθεσε προτάσεις για την μεταβατική περίοδο.  Μετά τα δημοψηφίσματα και αμέσως μετά την εφαρμογή της ολοκληρωμένης λύσης, θα υπάρξουν προσωρινοί θεσμοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επίπεδο συστατικού κρατιδίου, προσθέτει, εκφράζοντας τη θέση ότι υπάρχουν διαφορές στην αντίληψη του θέματος από τις δύο πλευρές  οι οποίες, κατά την Τ/κ πλευρά, δεν μπορούν να υπερπηδηθούν.
Η κύρια ευαισθησία της Τ/κ πλευράς όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο, εξηγεί, αφορά την αμέσως μετά την έγκριση σε δημοψήφισμα της λύσης. Η Τ/κ πλευρά, αναφέρει, πρότεινε την σύσταση Επιτροπής Μεταβατικής Περιόδου για την περίοδο μετά την συμφωνία των ηγετών για να προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες και ότι μετά τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά η νέα συνεργασία. Αναφορά κάνει και στο θέμα της υπηκοότητας λέγοντας ότι η Ε/κ πλευρά επιτέλους, κατά τον ίδιο, κατέθεσε την πρότασή της γι αυτό το θέμα, ενώ προσθέτει η Τ/κ πλευρά έδωσε την πρότασή της πριν από δύο εβδομάδες. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι για ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιλυθεί.  Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση της Ε/κ πλευράς, συμπληρώνοντας ότι θα διαφανεί στο εγγύς μέλλον κατά πόσο οι δύο πλευρές θα ικανοποιηθούν όταν αρχίσει η διαδικασία του πάρε – δώσε.
Ο Τ/κ διαπραγματευτής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τ/κ πλευρά κατέθεσε έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.  Είπε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Συνθήκη Εγγυήσεων και Συμμαχίας αλλά και άλλα θέματα που προκύπτουν όπως το πως θα γίνει η αποστρατικοποίηση μετά από μια συμφωνία, κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, πως μια επανενωμένη Κύπρος θα λάβει μέρος στις διευθετήσεις της ΕΕ για την ασφάλεια.


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: