27.7.14

Πρώτα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ...




Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να φέρεται ότι δήλωσε μόλις προχθές πως πιστεύει ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης εφεξής γίνονται με γνώμονα το, απευκταίο γι’ αυτήν, ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Γι’ αυτό και αναζητεί...
τρόπους ικανοποίησης αιτημάτων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, εν δυνάμει ψηφοφόρων κυρίως της Ν.Δ., όπως οι ένστολοι, ένα θέμα που απασχόλησε ανεπισήμως και τη χθεσινή συνάντηση του Α. Σαμαρά Βενιζέλου, χωρίς όμως να ληφθεί (και να ανακοινωθεί) κάποια απόφαση.

Ενώ, ταυτόχρονα, στο επικοινωνιακό επίπεδο, παίζει σε δύο ταμπλό: το πρώτο είναι εκείνο της αισιοδοξίας, όπως εκφράζεται κατ’ εξακολούθηση διά στόματος πρωθυπουργού. Αισιοδοξία που επιχειρούν να περάσουν και στους βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, οι φωνές των οποίων αυξάνονται καθημερινά, υπό τον φόβο απώλειας των εδρών τους. Εξ ου και η προχθεσινή ερώτηση των εννέα βουλευτών της Ν.Δ. για τη μείωση των φόρων.

Η Σοφία τον χαβά της

Το δεύτερο είναι εκείνο των συνεχών επιθέσεων στο ΣΥΡΙΖΑ διά της κυβερνητικής εκπροσώπου. Και χθες η Σοφία Βούλτεψη δεν ξέφυγε από τον συνήθη κανόνα και, με αφορμή τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου, δήλωσε (στο ραδιόφωνο του Σκάι): «Από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχώς εκλογές και από τη στιγμή που λέει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν, ακόμη και τον Θεό, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Οταν χρησιμοποιείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αυτόν τον τρόπο, είναι καταδικαστέο πολιτικά». Παράλληλα, μίλησε για οργάνωση «Ιουλιανών» από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ της καταλόγισε πως «νομίζει ότι η χώρα είναι φέουδό της και θέλει να την κρατήσει στη φτώχεια».

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο πονοκέφαλος των προαπαιτούμενων, με τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των οποίων να στενεύουν μέρα τη μέρα. Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο των, για δεύτερη συνεχή μέρα, συσκέψεων χθες στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντ. Σαμαρά, κατ’ αρχάς με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.

Οι δηλώσεις του τελευταίου μετά τη σύσκεψη δεν φώτισαν ιδιαίτερα το τοπίο. «Συζητήσαμε για τα προαπαιτούμενα. Τα δουλεύουμε», περιορίστηκε να πει. Οσο για το πολυνομοσχέδιο–σκούπα, που ούτε και χθες πήρε τον δρόμο για τη Βουλή, στο ερώτημα αν θα κατατεθεί τη Δευτέρα, η απάντηση ήταν «Θα δούμε».

Κι ενώ από το πρωί χθες οι πληροφορίες μέσα από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι τη σύσκεψη απασχόλησε το θέμα των ενστόλων, ο κ. Χαρδούβελης το διέψευσε, ενώ και εδώ, σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, η απάντηση ήταν η ίδια: «Θα δούμε».

Η σιωπή για το συγκεκριμένο θέμα εδράζεται στον φόβο της κυβέρνησης πως, αν γίνει γνωστό ότι ικανοποιείται μια κοινωνική ομάδα, ενδεχομένως θα εξεγερθούν και άλλες, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει το άλλοθι των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Και κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανεπιθύμητο, όταν η διασφάλιση των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου είναι ακόμη στον αέρα.

Αλλωστε, η κ. Βούλτεψη, εμμέσως πλην σαφώς, το επιβεβαίωσε χθες, λέγοντας μεν πως «θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετοί υπεύθυνοι βουλευτές», προσθέτοντας όμως ότι «το θέμα είναι πρώιμο να το συζητάμε».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: