20.7.14

«Ποτέ την Κυριακή» λένε ξανά οι εμποροϋπάλληλοι...


plaisio-sygkentrosi
Πορεία στην Ερμού, με τη συνοδεία των ΜΑΤ...
 Πορεία στην οδό Ερμού πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο διαμαρτυρόμενοι για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, στο πλαίσιο της πανελλαδική απεργίας που κήρυξε για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται...
στην περιοχή του εμπορικού κέντρου, ενώ δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα ανοιχτά καταστήματα.
Οι τουρίστες και ελάχιστοι καταναλωτές είναι αυτοί που κάνουν βόλτα στα μαγαζιά, εν μέσω εκπτώσεων, όπως δηλώνουν οι έμποροι που άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους.
«Η εικόνα της αγοράς σήμερα επιβεβαιώνει την εκτίμηση της ΕΣΕΕ ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πρέπει να είναι στοχευμένη. Η κίνηση είναι μειωμένη και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μαγαζιά που δεν άνοιξαν», δήλωσε ο πρόεδρος Συνομοσποδίας, Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων αποδεικνύεται ότι οι επτά Κυριακές, από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.
«Υπ΄ αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο 'ιδεοληψία' αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά 'πολιτική' που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας», όπως αναφέρεται στη σχετική συνοδευτική επιστολή της ΕΣΕΕ με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της.


«Για ακόμα μία Κυριακή, οι εργαζόμενοι καλούνται να γίνουν δούλοι. Καλούνται για μια ακόμα φορά να μην ξεκουραστούν, να ξαναδουλέψουν δωρεάν για τους εργοδότες – ιδίως στις μεγάλες αλυσίδες, στα malls, στα εκπτωτικά χωριά και στους πολυεθνικούς ομίλους, χωρίς καν να πάρουν πρόσθετη αμοιβή ή πρόσθετο ρεπό, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της δήθεν «ελεύθερης λειτουργίας» της αγοράς.
Η κυβέρνηση της τρόικας μαζί με τους μεγαλοεργοδότες συνεχίζει να καταστρέφει το εμπόριο και τους εργαζόμενους μέσα από την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΙΥΕ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει ότι «μένει αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου», όπως έχουν καθοριστεί με νόμο του 2013.
«Η χώρα έχει πάψει πια να είναι το Τζουράσικ Παρκ της Ευρώπης» είχε πει ο πρωθυπουργός. Καλού-κακού πάντως ρυθμίστε τα ρολόγια σας έναν αιώνα πίσω. Για την ακρίβεια πριν από το 1910 και την πρώτη καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας.

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: