18.7.14

Η «μάχη» της Ιταλίας και η πραγματικότητα της Ελλάδας ...


Η διεθνής επικαιρότητα - χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, συντριβή μαλαισιανού boeing στην αν. Ουκρανία - επισκιάζει σαφώς την ελληνική στην οποία πάντως η ατζέντα είναι πολιτική. Στο επίκεντρο οι...
κινήσεις Σαμαρά και Τσίπρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
«Ξένοι στην ίδια χώρα» ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτονται Φλωρεντία και Ρώμη αντίστοιχα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των συμμαχιών τους στο εξωτερικό. Ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στοχεύει στο να βγάλει την Ελλάδα «από τη γωνία».


Τον βασικό του σύμμαχο βλέπει στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον οποίο στηρίζει ανεπιφύλακτά ενώ ενδιαφέρεται να συντηρήσει τις «καλές σχέσεις που διατηρεί» με την Άγκελα Μέρκελ. Σήμερα πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Φλωρεντία για να συναντήσει έναν λιγότερο παραδοσιακό σύμμαχο τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει «φρενάρει» την κόντρα του με το Βερολίνο για την πολιτική της λιτότητας.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τριήμερο ταξίδι στη Ρώμη. Ήδη συνάντησε τους βουλευτές της «λίστας Τσίπρα» και επικοινώνησε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη: «τέλος στη λιτότητα και περισσότερη δημοκρατία» μέσα από μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολλές συναντήσεις και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ιταλικά μέσα ενώ θα κλείσει την επίσκεψή του με ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Φαρνέζε.

Στο εσωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ «κόβοντας» κάθε συζήτηση για την κεντροαριστερά που περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και θέτοντας σαφείς όρους για το ενδεχόμενο συνεργασιών στους υπόλοιπους. Αντιπροσωπείες των ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ θα τα πούνε πάντως την επόμενη Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή.

Και τέλος από τις παραλίες στα δάση. Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αλλάζει όλες τις χρήσεις μέσα στις δασικές εκτάσεις θα αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης λαμπρό μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρώτη να κάνει λόγο για νομοσχέδιο που «άρει την ομηρεία των ιδιοκτητών οικοπέδων» και τη δεύτερη να μιλά για «λεηλασία και δώρο στους κερδοσκόπους».


  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: