12.7.14

Ένωσαν τις φωνές τους στο Σύνταγμα ...


...για Χημικά – Σκουριές - Αιγιαλό.
BINTEO...
 Με σύνθημα "Χημικά -Ακτές -  Σκουριές συμβαίνουν τώρα. Μαζί τα σταματάμε τώρα!" κάτοικοι από τη Χαλκιδική, την Κρήτη και την Αττική ένωσαν τις φωνές τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος.

Όλοι όσοι...
συμμετείχαν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ένωσαν τις φωνές τους με σκοπό την προστασία των θαλασσών και της αλιείας στη Μεσόγειο, που απειλούνται από την εν πλώ καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, πάνω στο Αμερικανικό πλοίο Cape Ray, σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, τη διακοπή λειτουργίας του Μεταλλίου Χρυσού στις Σκουριές και την αποψίλωση του δάσους, καθώς και στην απόρσυση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ακτών.



Η ιδέα για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ανήκε στα μέλη του Κινήματος  "Πρωτοβουλία κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο" .

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Κατερίνα Φουράκη μίλησε για την προσπάθεια που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη, για τους άμεσους κινδύνους που απειλούν όχι μόνο την ελληνική χλωρίδα και πανίδα αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.


''Να σταματήσει η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας, στη Μεσόγειο''

Περιβαλλοντική βόμβα με δραματικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και τον άνθρωπο μπορεί  να προκαλέσει σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλώ, πάνω στο πλοίο Cape Ray, η οποία σύμφωνα και με την παραδοχή του Διεθνή Οργανισμού Για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)  ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στη Μεσόγειο , νότια της Κρήτης

Οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου βρίσκονται από τον περασμένο Μάρτιο επί ποδώς, με σκοπό να αποτρέψουν μια πιθανή διαρροή που θα είχε ως συνέπεια τη μόλυνση με ραδιενεργά υλικά του υδροφόρου ορίζοντα, την  καταστροφή της αλιείας, του τουρισμού και τη δραματική επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων.



Στην Κρήτη οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο, με μια πρώτη κινητοποίηση που έγινε στο λιμάνι της Σούδας. Αμέσως μετά έγινε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, 10.000 κόσμου στο Αρκάδι. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τριήμερος αποκλεισμός της αμερικανικής βάσης στη Σούδα και ετοιμάζονται κάποια πλοιάρια να βγουν ειρηνικά στα ανοικτά όχι για να σταματήσουν την υδρόλυση, αλλά τουλάχιστον να " πέσουμε με ψηλά το κεφάλι", είπε η Κ. Φουράκη.

Στην αδιαφορία της Παγκόσμιας Κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η πειραματική μέθοδος της εν πλώ υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας, αναφέρθηκε και ο πρώην Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.



"Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει διαρροή και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί αντίστοιχα θα μπορούσε όλο αυτό να γίνει σε ειδικές εγκαταστάσεις  που υπάρχουν και έχουν κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό, στη Γερμανία και άλλες χώρες όπου παράγουν αυτά τα χημικά και έχουν και το κέρδος από την πώληση τους. Αυτές οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να τα καταστρέψουν με ασφαλή τρόπο. Και όμως μεταφέρουν το κόστος σε κάποιους άλλους τα φέρνουν στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Ελλάδας για να καταστραφούν εδώ, με έναν πειραματικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό'' ανέφερε.

Μεταξύ των εκατοντάδων διαδηλωτών  οι οποίοι βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, ήταν κάτοικοι από τις Σκουριές της Χαλκιδικής, καθηγητές Πανεπιστημίων απ΄  όλη την Ελλάδα, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών , οι οποίες πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου που ολοκληρώθηκε με συναυλία, δέχθηκαν επιτροπή συμπαράστασης κατοίκων της Χαλκιδικής οι οποίοι εναντιώνονται στην λειτουργία των Μεταλλίων Χρυσού.


topontiki.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: