28.7.14

Οι σκιές στην Eλλάδα γυρίζουν πάντα δεξιά...

Tο ρολόι μπορεί ως τώρα να γυρίζει προς τα πίσω στα εργασιακά και σε άλλα πολλά θέματα, αλλά ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε πια να γυρίσει ανάποδα (μεταφορικά, βέβαια) όπως στην κυριολεξία έγινε στη ...
Λα Παζ λίγο πιο πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω.

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 -λίγες μέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο- ο υπαίθριος πωλητής Ζερμάν Μαμάνι ένιωσε περήφανος όταν αντίκρισε για πρώτη φορά το ρολόι που κοσμεί την πρόσοψη του κοινοβουλίου της Βολιβίας στην πλατεία Μουρίλο της πρωτεύουσας Λα Παζ. Πλέον, οι αριθμοί της πλάκας του ρολογιού έδειχναν αντίστροφα. Το 11 δεξιά από το 12, το 1 αριστερά κ.ο.κ. Μόνον το 6 και το 12 δεν είχαν μετακινηθεί και οι δείκτες ακολουθούσαν την αντίθετη από τη συνηθισμένη κίνηση. Πώς κι έτσι; Ο υπουργός Εξωτερικών είχε εξηγήσει ότι και με αυτόν τον τρόπο τονίζεται η νότια γεωγραφική θέση της χώρας του. Πράγματι, στο βόρειο ημισφαίριο η σκιά τού ηλιακού ρολογιού ταξιδεύει δεξιόστροφα. Το ανάποδο στο νότιο ημισφαίριο. Κατ'επέκταση, οι δείκτες του σύγχρονου ρολογιού, αντίστοιχα, θα πρέπει να κινούνται διαφορετικά στα δύο ημισφαίρια. Πιο συγκεκριμένα, η Λα Παζ βρίσκεται νότια του Ισημερινού αλλά πιο βόρεια από τον Τροπικό του Αιγόκερω με αποτέλεσμα η σκιά, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, να προχωρά αριστερά αλλά να υπάρχουν και μερικοί μήνες που ακολουθεί δεξιά πορεία.

Στο βόρειο ημισφαίριο στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, κι όχι μόνον γεωγραφικά, ενισχύεται η τάση για τον περιορισμό που τείνει στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν ανέχεται κενά. Εισβάλλει, άλλοτε απροκάλυπτα/νομότυπα αλλά και βίαια και άλλοτε κρυφά αλλά και με ευχάριστη διάθεση ώστε να καταλάβει όσα διάκενα «ελεύθερου» χρόνου μάς έχουν απομείνει από τη στυγνή επέμβασή του. Με τον υπνωτισμένο καταναλωτή με τις έξωθεν επιβεβλημένες ανάγκες του, τον άυπνο εργάτη και τον υπνοβατικό υπάλληλο με τις ανισοβαρείς εργασιακές υποχρεώσεις τους επαληθεύεται ο Μαρξ που τονίζει στις Βασικές Γραμμές της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας (Grundrisse) τη σημασία της «διαρκούς συνέχειας» από την οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του κεφαλαίου και την οποία επιδιώκει να εξασφαλίζει με κάθε τρόπο η ηγεμονεύουσα τάξη έτσι ώστε ομαλά το κεφάλαιο να περνάει στην επόμενη φάση. Τι ειρωνεία αλήθεια που ενώ η Σοβιετική Ένωση, αφού είχε πειραματιστεί με διάφορα συστήματα (εργατικών κανονισμών) που κρίθηκαν άβολα, παρόλο που πρόσφεραν περισσότερες ημέρες σχόλης στους εργάτες, το 1940 επανέφερε την παλιά εβδομάδα των 7 ημερών με την Κυριακή ημέρα αργίας κι εμείς, οι άθεοι, τώρα την (ημι)καταργούμε!

«Γιατί επιστρατεύτηκαν όλοι οι ναυπηγοί, χωρίς ανάπαυση να δουλεύουν κι όλες οι μέρες είναι όμοιες, ημέρες της δουλειάς και δεν υπάρχει πια η Κυριακή; Τι συμβαίνει; Τι σημαίνει αυτός ο παράφορος ξεσηκωμός που έκανε τη νύχτα ημέρα και συνεργό της ημέρας; Ποιος θα μου απαντήσει;» Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ, Πρώτη Πράξη, Πρώτη Σκηνή (Μτφρ. Γιώργος Χειμωνάς).

Αν ρίξουμε μια ματιά στο Διαδίκτυο ανακαλύπτουμε πόσες «Ματωμένες Κυριακές», πολιτικού/εργατικού περιεχομένου, έχουν υπάρξει. Από τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ (1873) στην Πετρούπολη της τσαρικής Ρωσίας (1905) και από το Βανκούβερ του Καναδά (1938) ώς στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας (1972) και αλλού. Φαίνεται ότι όχι μόνον δεν υπάρχει θεός αλλά και καλύτερα είναι να «ματώνουμε» από το ψάξιμο για υδραυλικό την Κυριακή παρά για κάτι άλλο, παραφράζοντας την πνευματώδη ατάκα του Γούντυ Άλλεν.

«Δώστε μας πίσω τις ένδεκα ημέρες μας» απαιτούσαν οι ανενημέρωτοι πολίτες της Αγγλίας το 1752 με τη μετάπτωση από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο γιατί είχε νομιστεί ότι τους είχαν κλαπεί ένδεκα ημέρες από τη ζωή τους. Σε μας η απαίτηση για το «Ποτέ την Κυριακή» δεν είναι ούτε αφελής ούτε ανυπόστατη. Το ρολόι μπορεί ώς τώρα να γυρίζει προς τα πίσω στα εργασιακά και σε άλλα πολλά θέματα, αλλά ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε πια να γυρίσει ανάποδα (μεταφορικά, βέβαια) όπως στην κυριολεξία έγινε στη Λα Παζ λίγο πιο πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω που υπολογίζεται ότι ανεβαίνει προς τον Βορρά, έτσι κι αλλιώς, 15 μέτρα κάθε χρόνο! Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα αστρονομικά βιβλία έχουν γραφτεί από την οπτική γωνία του βόρειου χώρου σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: