2.7.14

H Nτόρα ενδιαφέρει τον Ρομπάι...


...για τη θέση της Κάθριν Αστον ...
Και επισήμως ακούγεται πλέον το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη στην αναζήτηση του διαδόχου για τη θέση της Κάθριν Αστον. Σύμφωνα με...
το Europolitics, το προφίλ της πρώην υπουργού Εξωτερικών φαίνεται να ενδιαφέρει τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι στην αναζήτηση του αντικαταστάτη της Υπατης Αρμοστού της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια.
Σε άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης, με τίτλο «Κούρσα διορισμών: τα διακυβεύματα του επόμενου ευρωπαϊκού δείπνου», σημειώνεται ότι οι 28 θα συναντηθούν στις 17 Ιουλίου για να καταλήξουν στους διαδόχους του Ρομπάι και της Αστον, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του Προέδρου της ΕΕ είναι οι επιλογές των προσώπων να γίνουν αυτή τη φορά με ομοφωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα θέματα που θα «βαρύνουν» στη ζυγαριά θα είναι η κάλυψη των «βοηθητικών» θέσεων όπως η Προεδρία του Eurogroup, τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της Επιτροπής, η γενική γραμματεία της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, θα ανοίξει η συζήτηση των ονομάτων, υπογραμμίζει το Europolitics. Για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν ακουστεί κυρίως τα ονόματα της Δανής πρωθυπουργού και του Ολλανδού πρωθυπουργού (ο τελευταίος το διέψευσε). Τα άλλα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί είναι ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Κένι και ο πρώην Φιλανδός Πρωθυπουργός Κατάινεν. Πρόσφατα, η Ιταλία έθεσε στο τραπέζι το όνομα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της Αστον.
Για τη θέση αυτή όμως, σημειώνει το Europolitics, το προφίλ της Ελληνίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ρομπάι. Στο στάδιο αυτό, γίνονται επίσης αναφορές και στη Βουλγάρα Επίτροπο Γκεοργκίεβα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Το άρθρο του Europolitics δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι κύριος στόχος της συνάντησης στις 17 Ιουλίου είναι η επίτευξη συναίνεσης, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι έχει λιγότερες από τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του για να «μαζέψει τα κομμάτια» και να «επανατοποθετήσει τη Βρετανία στο παιχνίδι». Παράλληλα αναφέρεται πως αν και το Λονδίνο φέρει τεράστια ευθύνη —την οποία έχει πλήρως αναλάβει— για τη χαμένη «εκστρατεία δυσφήμησης» ενάντια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξει να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στο δείπνο της 17ης Ιουλίου.
Στο δείπνο θα συζητηθεί το θέμα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για ανανεώσιμη διετή θητεία) και ο/η αντικαταστάτης της Υπατης Αρμοστού της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (για πενταετή θητεία). Για τον ορισμό της δεύτερης θέσης, απαιτείται η συμφωνία του Προέδρου της Επιτροπής.
Σύμφωνα με το Europolitics, η εύρεση των κατάλληλων προσώπων αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, δεδομένης της κρίσης και του αποτελέσματος της ευρωπαϊκής ψήφου η οποία «ξαναμοίρασε την τράπουλα». Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη σπαζοκεφαλιά, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των μικρών και των μεγάλων χωρών, της αριστεράς και της δεξιάς, των χωρών του Βορρά και του Νότου, των παλαιών και των νέων κρατών μελών καθώς και ο «άγραφος κανόνας» περί ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι σαφής: οι δυο θέσεις απαιτούν ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο ο Ρομπάι ευελπιστεί να υπάρξει ομοφωνία, όπως είχε συμβεί και με τη δική του περίπτωση το 2009. Συζητείται δηλαδή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να «προσφερθεί στο πιάτο» στη Βρετανία ένα «εικονικό» δικαίωμα άσκησης βέτο. Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τα άλλα κράτη μέλη.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: