15.7.14

Αποδέχεται το Iσραήλ την πρόταση για κατάπαυση πυρός...

(Ρουκέτες από το Ισραήλ στη νότια Λωρίδα της Γάζας )φωτ: AFP 
Θετική ήταν η απάντηση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στην πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός (από τις...
9 το πρωί τοπική ώρα) μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Την πρόταση απορρίπτουν η Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγά της, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, λέγοντας ότι πρόκειται για παράδοση και όχι εκεχειρία, ζητώντας να προηγηθεί συγκεκριμένη συμφωνία. Στην Αίγυπτο φτάνει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καθώς η Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» την πρόταση του Καΐρου.
Η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιώντας 25 αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια γυναίκα και ένας ηλικιωμένος ενώ δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα έπεσαν στο έδαφος του Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Παράλληλα, εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες από την Αίγυπτο κατά του θερέτρου Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ τραυματίζοντας τέσσερις πολίτες όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας.
 
Σε πολιτικό επίπεδο, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, που προβλέπει άμεση εκεχειρία και σειρά συναντήσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο πλευρών. Την πρόταση απορρίπτει η Χαμάς, απειλώντας με κλιμάκωση της σύγκρουσης εκτός εάν επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για τη διένεξη με το Ισραήλ."Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ, ενώ ακολούθησε η απορριπτική απάντηση του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης. Η πρόταση προβλέπει την έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
 
Η Χαμάς ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθηκαν και πάλι αφού απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
 
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αιγυπτιακή μεσολαβητική πρωτοβουλία και κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός. 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισαν την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. "Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ηρεμίας", δήλωσε ο αμερικανός πρόδρος προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά των "αδικαιλόγητων" επιθέσεων, ενώ χαρακτήρισε "τραγωδία" τους θανάτους των παλαιστινίων αμάχων. Στην Αίγυπτο φτάνει σήμερα εξάλλου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. 
 
Πάντως και ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα Σαμί Αμπού Ζουχρί διαμήνυσε ότι ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πόλεμο κατάπαυση του πυρός πριν την επίτευξη συμφωνίας, είπε ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για την πρωτοβουλία από οποιαδήποτε πλευρά και ότι η «Χαμάς αρνείται να παραδώσει τα όπλα επειδή βρισκόμαστε ακόμα υπό κατοχή και η αντίσταση είναι δικαίωμα του λαού μας για την υπεράσπισή του».
 
Αξίζει να τονιστεί ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, 188 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 1.300 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για αμάχους.
 
enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: