17.7.14

Tageszeitung: Κανείς δεν έβλαψε την Ευρώπη όσο ο Γιούνκερ...




«Διαμόρφωσε σκόπιμα τη χώρα του σε φορολογική όαση»...
Η εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, που επικυρώθηκε στην προχθεσινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε...
πιθανόν τη μεγαλύτερη νίκη της ακόμη νέας ιστορίας του. Ψήφισε τον εκλεκτό του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόλο που δεν ταίριαζε σε πολλές εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Ο Γιούνκερ επιθυμεί τώρα μια ‘εξαιρετικά πολιτική' Κομισιόν. Αυτή η ανακοίνωση δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από προβλήματα. Είναι κατανοητό ότι διεκδικεί περισσότερη οργανωτική ελευθερία μετά τις αντιπαραθέσεις γύρω από την υποψηφιότητά του. Η Κομισιόν δεν είναι όμως κλασική κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της αποτελείται από τεχνική, αμερόληπτη εποπτεία. Ειδικά η ερμηνεία του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας δεν πρέπει να ‘πολιτικοποιηθεί' περαιτέρω».
Άκρως επικριτική προς το πρόσωπο του Γιούνκερ είναι η τοποθέτηση της εφημερίδας Tageszeitung (ΤΑΖ). Όπως υπογραμμίζει, «είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι ειδικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προΐσταται της Κομισιόν. Καθώς κανείς δεν έβλαψε την Ευρώπη περισσότερο από αυτόν τον Λουξεμβούργιο, που διαμόρφωσε σκόπιμα τη χώρα του σε φορολογική όαση. Το επιχειρηματικό του μοντέλο είναι πολύ απλό: Προσφέρεις φορολογικούς όρους εξευτελιστικού επιπέδου, φτιάχνοντας έτσι ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο (πληροφορίες: Deutsche Welle).
Όπως σημειώνει σχετικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η εκλογή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθεί τη δημοκρατία, καθώς εξοπλίζει ιδεολογικά το διευθυντήριο για να συνεχίσει την πολιτική του συστήματος εναντίον των λαών της Ευρώπης. Σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία έχει οδηγήσει σε κρίση την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει βάλει σε δοκιμασία δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών της ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: