9.8.14

Παπαδημούλης: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις αρχές του 2015 ...


Μετά την κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στο Ηράκλειο, συναντήσαμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Βουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη και του θέσαμε ερωτήσεις  σε σχέση με...
την πολιτική επικαιρότητα, αφετέρου για ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τον κόσμο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιά είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενδεχόμενες συμμαχίες; Η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος ή πρέπει να προσανατολιστεί από τώρα για βολιδοσκόπηση συμμαχιών;
Αν ο ελληνικός λαός στις προσεχείς εκλογές μας δώσει εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, τότε ακόμη και αν αποκτήσουμε την αυτοδυναμία - ένας στόχος όχι εύκολος αλλά εφικτός - θα επιδιώξουμε συνεργασίες και συμμαχίες και μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία. Στην βάση όμως δύο πυλώνων, όπου ο ένας είναι το πρόγραμμα που αν ο λαός έχει δώσει την νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ θα χτιστεί γύρω από το πρόγραμμα του. Ο δεύτερος είναι η αξιοπιστία των προσώπων που θα κλήθουν να το υλοποιήσουν. Δεν θα διστάσουμε να απευθυνθούμε σε δυνάμεις και σε πρόσωπα πέρα από εμάς και στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα αλλά με μία αυστηρή προϋπόθεση. Το καθαρό πολιτικό μητρώο, την εντιμότητα, την ικανότητα, την διαθεσιμότητα και την ανιδιοτέλεια. Απο εκεί και πέρα θα ήταν λάθος τώρα να προδιαγράψουμε το με ποιους, μιλώντας χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι που στην κάλπη θα αποφασίσει αν θα μπουν κάποια κόμματα στην βουλή και με ποια δύναμη. Το βέβαιο είναι ότι αν ο λαός δώσει την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να δώσουμε κυβέρνηση στον τόπο η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης.
Σχετικά με το βίντεο που αναρτήσατε στο facebook, στον προσωπικό σας λογαριασμό για το περιστατικό με τα συνθήματα των ΛΟΚ στην Κύπρο, δεχτήκατε κύμα επιθέσεων από άλλους χρήστες. Ποιά είναι η άποψη σας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης θα ήθελα να μας περιγράψετε τι είδους στρατό οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου είναι αρκετά συγκεχυμένη γύρω από αυτό το θέμα.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα γεγονότα. Το να χτίζει κανείς έναν στρατό ένοπλες δυνάμεις ικανές, αξιόμαχες για να υπερασπίζονται την εθνική ακεραιότητα και αξιοπιστία της πατρίδας, είναι κάτι αυτονόητο και επιβεβλημένο. Και αυτό απαιτεί και σκληρή άσκηση όσων είναι στρατευμένοι, πόσο μάλλον των αυτών που βρίσκονται στις ειδικές δυνάμεις. Στο βίντεο που ανάρτησα ζητώντας την αντίδραση και μέτρα από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δεν περιγράφεται μια εικόνα σκληρής στρατιωτικής άσκησης, αντίθετα είναι γεμάτο συνθήματα μίσους εναντίον άλλων λαών που δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει από την συνήθη συνθηματολογία της Χρυσής Αυγής. Είναι λογικό και δεν με πτοεί καθόλου ότι δέχτηκα επιθέσεις από φασιστοειδή που ενοχλήθηκαν από αυτήν την αποκάλυψη. Έφτασαν να με πουν αστράτευτο, να αμφισβητήσουν τον ανδρισμό μου, όλες αυτές οι επιθέσεις των φασιστών αποτελούν για μένα τίτλο τιμής. Υπηρέτησα σκαπανέας μηχανικού στην Πτολεμαϊδα και τη Φλώρινα, γιατί η τότε κυβέρνηση της δεξιάς με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κύριο Αβέρωφ, με θεώρησε ως αριστερό και άρα όχι κατάλληλο αν και είμαι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός να έχω μια άλλη επωνυμία. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι έχουν περάσει σχεδόν δυο ημέρες και υπάρχει σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Λέμε χίλιες φορές ναι σε ένα αξιόμαχο στρατό που φυλάσσει τα σύνορα και υπερασπίζεται την πατρίδα, αλλά όχι στην μετατροπή τμημάτων του στρατού σε θύλακες για την καλλιέργεια μια φασιστικής χρυσαυγίτικης διαπαιδαγώγησης. Δεν είναι τυχαίο και γι' αυτό ζητώ να σταματήσει αυτό το φράγμα της σιωπής και να γίνει η έρευνα και να λυθούν τα στόματα, ότι ένας πρώην διευθυντής των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού, ο πρώην αντιστράτηγος Επιτήδειος είναι τώρα ένας από τους τρεις ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αντί λοιπόν για την σιωπή η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους διαφάνειας και να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει ως ΣΥΡΙΖΑ γύρω από αυτό το βίντεο. Ποιά δύναμη αφορά, πότε συνέβη και αν αναζητούνται ευθύνες. Διότι τέτοιου είδους εμπρηστική και προσβλητική συνθηματολογία δεν προσθέτει τίποτα στο αξιόμαχο του στρατού αντίθετα τον μπολιάζει με μια ακραία ιδεολογία νέα παιδιά και αυτό μπορεί να δημιουργήσει και διπλωματικά προβλήματα και με γειτονικές χώρες. Εμείς θέλουμε ένα στρατό αξιόμαχο, δημοκρατικό ώστε να υπηρετεί το Σύνταγμα και την φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της χώρας και να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας σε οποιαδήποτε πολεμικού τύπου σύρραξη.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: