15.8.14

Φτάσαμε τα 24 συνεχή τρίμηνα ύφεσης...

Στο τραπέζι η παράταση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ...

Έξι "κεριά" έσβησε στις 30 Ιουνίου η ύφεση στην Ελλάδα, η χειρότερη από τον Β' παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το...
β΄ τρίμηνο του 2014 ήταν και το 24ο συνεχές μέσα στο οποίο καταγράφηκε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Δεύτερες σκέψεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Παρά όμως τις διαστάσεις τραγωδίας που έχει προσλάβει η ύφεση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση "πανηγυρίζει" επειδή η επιβράδυνση της ύφεσης προοιωνίζεται σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, επιστροφή σε θετική μεταβολή του ΑΕΠ ενδεχομένως και από το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Έξι "κεριά" έσβησε η ύφεση το β' τρίμηνο με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε επιστροφή στην ανάπτυξη το β΄εξάμηνο

Πιο συγκεκριμένα, υποχώρηση της ύφεσης στο 0,2% του ΑΕΠ κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο του 2014, ποσοστό που είναι το μικρότερο ποσοστό από το γ' τρίμηνο του 2008. Θα πρέπει όμως να σημειωθούν εν προκειμένω δύο στοιχεία:

Πρώτον, ότι η πορεία ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 έχει αναθεωρηθεί (από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% που έδειχνε η πρώτη εκτίμηση σε υποχώρηση κατά 1,1%) λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών (όπως είναι η αναθεώρηση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής και η διαθεσιμότητα του δείκτη τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες) και της επικαιροποίησης στοιχείων της γενικής κυβέρνησης (κάτι που προσδιορίζει την ύφεση του α' εξαμήνου στο 0,65%).

Δεύτερον, ότι προγραμματίζεται επικαιροποίηση των μετρήσεων τον Σεπτέμβριο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων από το 2012, κάτι που αφήνει "μετέωρα" τα τρέχοντα στοιχεία.

Πάντως, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μετά από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης, η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιστρέψει στο "μονοπάτι" της ανάπτυξης τους προσεχείς μήνες και ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές της έχουν προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% στο σύνολο του 2014.

Στο μεταξύ, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε το επτάμηνο στα 2,3 δισ. ευρώ και όπως δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο στόχος βάσει του προγράμματος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης προσθέτοντας ότι "... η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, για τρίτη χρονιά, επιτυγχάνονται. Η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο. Η χώρα, σήμερα, μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια, βρίσκεται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες...".

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 παρουσιάζεται έλλειμμα 1,73 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,92 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,36 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 2.282 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,55 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 29,53 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 653 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου του Μεσοπροθέσμου μειωμένα όμως κατά 600 εκατ. ευρώ από πέρυσι, κάτι που σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα οφείλεται στη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 24,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 562 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,74 δισ. ευρώ) ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,28 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συμπιέσθηκαν στα 31,26 δισ. ευρώ, παρουσιάζονται μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (32,24 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 28,30 δισ. ευρώ, μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,22 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 880 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (24,53 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2,29 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5% κυρίως λόγω της μείωσης του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,46 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,96 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. έναντι του στόχου (2,72 δισ. ευρώ) και κατά 845 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δεύτερες σκέψεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Ακόμη, από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η διάρκεια καταβολής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Αντί δηλαδή να εξοφληθεί με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου (και ενώ ήδη κάποιοι φορολογούμενοι για τον εν λόγω φόρο κατέβαλαν 58 εκατ. ευρώ) να υπάρξει επέκταση του χρονικού ορίου των δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως τον Φεβρουάριο μιας και ό,τι έσοδο εισπράττεται έως τον Φεβρουάριο κάθε έτους, μπορεί -εφόσον έχει βεβαιωθεί στο έτος που προηγήθηκε, να "μετρήσει δημοσιονομικά στην προηγούμενη χρονιά. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να παραταθεί η διάρκεια καταβολής του ΕΝΦΙΑ ως και τον Φεβρουάριο του 2015...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: