28.8.14

Λουκέτα σε 30 Επιμελητήρια ...


...αν αρθεί η υποχρεωτικότητα...
Παράταση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας αναμένεται να ζητήσουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια σε συνάντηση που θα έχουν την...
Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ξεκάθαρη θέση του κόμματος και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια, έως ότου βρεθεί κατόπιν διεξαγωγής διαλόγου με τους εκπροσώπους του επιμελητηριακού θεσμού κοινά αποδεκτή λύση για την περαιτέρω χρηματοδότηση τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει το φλέγον θέμα της υποχρεωτικότητας τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα.



Οι εκπρόσωποι 32 επιμελητηρίων της χώρας επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και πως ο θεσμός θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους.

Στην ημερίδα με θέμα «Το μέλλον και η βιωσιμότητα των Ελληνικών Επιμελητηρίων» συζητήθηκε εκτενώς η άρση υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα Επιμελητήρια από την 1/1/2015.

Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη στήριξης του Επιμελητηριακού θεσμού και την σπουδαιότητα της καταχώρησης των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια με ανταποδοτική ετήσια συνδρομή.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδωσίου με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, τα Επιμελητήρια μετατρέπονται σε αδρανείς οργανισμούς και καθίστανται ουσιαστικά ανίκανα στην άσκηση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους.

«Τα μέλη τους θα στερηθούν τις υπηρεσίες που τους παρέχονται και η Πολιτεία έναν πολύτιμο σύμβουλο, ο οποίος δεν επιβαρύνει καν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τη βεβαιότητα ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξει η επιμελητηριακή νομοθεσία και να τους ανατεθούν περισσότερες αρμοδιότητες.



Η πρόταση, στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής κοινότητας που συμμετείχαν στην ημερίδα, είναι να δοθεί παράταση τριών ετών της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας παράλληλα σε συνεργασία με την Πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα για την «επόμενη ημέρα» της εύρυθμης λειτουργίας των Επιμελητηρίων.

Στο σύνολό τους οι ομιλούντες τόνισαν τη σπουδαιότητα του ρόλου των Επιμελητηρίων για την επιχειρηματικότητα και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, υπήρξε και μία σειρά προτάσεων για τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και στήριξη του Θεσμού, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς την εξωστρέφεια, την τεχνολογική αναβάθμιση, την καινοτομία και την αναπτυξιακή προοπτική.

Κοινό σημείο των απόψεων που κατατέθηκαν ήταν η συμβολή των Επιμελητηρίων στην παροχή μίας σειράς αξιόπιστων και χρήσιμων δημόσιων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, όπως το Γ.Ε.ΜΗ., ή η Υπηρεσία Μιας Στάσης, ενώ παράλληλα είναι ορατή η περαιτέρω δυνατότητα εξέλιξης τους σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.Ε.) ή σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας (Ε.Κ.Ε.Ε.).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον υλοποιηθεί η άρση υποχρεωτικότητας της εγγραφής, μετά από διάστημα μόλις λίγων μηνών, τουλάχιστον 30 επιμελητήρια από όλη τη χώρα θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τα μέλη τους αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα απασχόλησαν επίσης θέματα, όπως η υπέρμετρη φορολόγηση, οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΑΕΕ, η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι προοπτικές του «επιχειρείν» στην Ελλάδα της ύφεσης, η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την στήριξη των επιχειρηματιών.

Αναλυτικότερα, μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν και που θα τεθούν υπόψη της κυβέρνησης, ξεχωρίζουν:

Για τη φορολογία:

• Θέσπιση κοινού φορολογικού συντελεστή, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των επιχειρήσεων.

• Πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015.

• Μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου.

• Επέκταση του αριθμού των δόσεων έως τις 100 για τη ρύθμιση
ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

• Εκλογίκευση των προστίμων

• Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 25.000 ευρώ.

Για τον ΟΑΕΕ:

• Προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως δυνατότητα άμεσης ένταξης στις υπάρχουσες ρυθμίσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση «Νέα Αρχή» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παύσης εργασιών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους επιχειρηματίες και στις οικογένειές τους.

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων:

• Δυνατότητα δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με ταχύτερες διαδικασίες και ευνοϊκότερους όρους.

• Θέσπιση πλαισίου προστασίας για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

• Αλλαγές στον Τειρεσία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: