1.8.14

Κατάπαυση πυρός για 72 ώρες...

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν σε τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από...
τις οκτώ σήμερα το πρωί.

Σε μία κοινή ανακοίνωση, Μπαν Κι Μουν και Τζον Κέρι ανακοίνωσαν ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, ενώ σημείωσαν ότι οι Ισραηλινοί και η παλαιστινιακή οργάνωση θα συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες αμείωτη ένταση, ενώ ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ, πήραν αποστάσεις από την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ και κάλεσαν τον ισραηλινό στρατό να είναι πιο προσεκτικός.

«Αυτοσυγκράτηση» προτείνει ο Λευκός Οίκος

Οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 1.400. Περισσότεροι από 236.000 είναι οι κάτοικοι της Γάζας που αναζητούν καταφύγιο σε κτίρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ούτε σε αυτές τις εγκαταστάσεις ωστόσο δεν αισθάνονται ασφαλείς από τις εναέριες επιθέσεις των ισραηλινών.

ΗΠΑ: Απαράδεκτος ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα σταματήσει μόνο όταν καταστραφούν όλες οι σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ. Ο στρατός μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δώδεκα παραδείγματα επιθέσεων της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.



Ωστόσο, ανταποκριτής του BBC στη Γάζα έγραψε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι συνομίλησε με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το 70% με 80% των σηράγγων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιχείρηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ερντογάν: Οι μέθοδοι του Ισραήλ θυμίζουν τον Χίτλερ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας είναι το γεγονός ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν μεγάλη εμπειρία από πολέμους, ακόμη και στον παλαιστινιακό θύλακα, χάνουν την ψυχραιμία τους μπροστά σε αυτά που αντικρίζουν τις τελευταίες ημέρες.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Κρις Γκούνες, ξέσπασε σε λυγμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης σχετικά με την επίθεση στο σχολείο του Οργανισμού, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι και η διπλωματία πλέον σηκώνει τα χέρια ψηλά. Από την Ινδία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός. Αναλυτές αναφέρουν ότι το σχέδιο της Αιγύπτου για εκεχειρία «ταιριάζει» περισσότερο με αυτά που ζητά το Ισραήλ και λιγότερο με τις προϋποθέσεις της Χαμάς...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: