16.8.14

Σφαγή περίπου 80 Γεζίντι στο Ιράκ...

Φωτογραφία αρχείου
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν περίπου 80 άνδρες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, σε χωριό του βόρειου Ιράκ, ενώ απήγαγαν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με..
κούρδους αξιωματούχους. Οι τζιχαντιστές έλεγαν στους χωρικούς «Αλλαξοπιστείτε, ασπαστείτε το Ισλάμ ή θα πεθάνετε».
Ο Γεζίντι βουλευτής Μαζάμα Χαλίλ ανέφερε ότι επικοινώνησε με τους χωρικούς που είχαν επιζήσει από την επίθεση, οι οποίοι του είπαν ότι η σφαγή διήρκησε περίπου μια ώρα. 
 
Κάτοικος γειτονικού χωριού δήλωσε ότι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που κατάγεται από την ίδια περιοχή του έδωσε λεπτομέρειες της αιματοχυσίας.
 
«Μου είπε ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν πέντε ημέρες προσπαθώντας να πείσουν τους χωρικούς να ασπαστούν το Ισλάμ και ότι μια ακόμη προσπάθεια προσηλυτισμού έγινε και σήμερα » ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: « Στη συνέχεια μου είπε ότι συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού και τους σκότωσαν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια ενδέχεται να μεταφέρθηκαν στο Ταλ Αφάρ, όπου βρίσκονται οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».
 
Οι τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι από την έναρξη της επίθεσής τους στο βόρειο Ιράκ, όπως είπε ο ιρακινός υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  Μοχάμεντ αλ Σία Σουντάνι. Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι μαχητές έθαψαν ζωντανά μερικά από τα θύματά τους, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα. Περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες.
 
Η ιρακινή κυβέρνηση ανησυχεί για την επικράτηση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ στα σύνορα με την κουρδική περιοχή, η οποία προκάλεσε τις πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από το τέλος της εισβολής του 2001 και δημιούργησε μεγάλο κύμα προσφύγων μεταξύ των χριστιανών και των Γεζίντι.
 
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη του εξαπέλυσαν επιδρομή και κατέστρεψαν δύο οχήματα που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος την Παρασκευή, αφότου ενημερώθηκαν από κουρδικές δυνάμεις ότι μαχητές επιτίθονταν σε πολίτες στο χωριό Καουζού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: