11.8.14

Με εντολή Σαμαρά!..

Με εντολή Σαμαρά! Η φράση έρχεται και ξανάρχεται τον τελευταίο καιρό, μελώνει τα χείλη της Βούλτεψη, ζαχαρώνει τα χείλη των...
διαφημιστών που διατείνονται ότι είναι δημοσιογράφοι, διασχίζει εν γένει το σκοτεινό ουρανό των μνημονίων ως αστραπή. Με εντολή Σαμαρά σπεύδουν οι υπουργοί, με εντολή Σαμαρά δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με εντολή Σαμαρά επιταχύνονται οι ρυθμοί της ανάκαμψης, με εντολή Σαμαρά έρχονται βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, με εντολή Σαμαρά αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Εννοείται ότι η εντολή Σαμαρά αφορά πάντα σε ελαφρύνσεις, βελτιώσεις, επενδύσεις και άλλα επικοινωνιακά καλούδια. Δεν συνοδεύει καμιά εντολή Σαμαρά τα σκληρά μέτρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ, ούτε τα πολυνομοσχέδια, ούτε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ο πρωθυπουργός μας είναι αφέντης της νίκης, όχι υπηρέτης της ήττας. Τόσο επίμονα μάλιστα, ώστε να έχει ενοχληθεί δημοσίως και πιθανότατα οργιστεί ιδιωτικώς ο Βενιζέλος. Και με το δίκιο του ο άνθρωπος. Δεν θα έπρεπε, κάτι να γίνεται και με εντολή Βενιζέλου;

Εξ ου και είδαμε προχτές η ανακοίνωση για αναβολή της πρώτης δόσης του απεχθούς ΕΝΦΙΑ να διαπράττεται απ' αυτόν. Στα σκαλοπάτια του Μαξίμου, βεβαίως. Μετά από συνάντηση με τον Σαμαρά, εννοείται. Και αφού η Βούλτεψη είχε προαναγγείλει ότι κάποιες χάντρες στιλβώνονται, με εντολή Σαμαρά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, κάτι ήταν κι αυτό. Μπόρεσε ο Βενιζέλος να εμφανιστεί ως ολίγον έγκυος. Που κοιλοπονάει για το καλό του πολίτη, για την ελάφρυνσή του, για τη βαζελίνη βρε αδελφέ που σε μερικές περιπτώσεις μαλακώνει τους πόνους.

Θα μπορούσε σε άλλες συνθήκες να έχει και πλάκα αυτός ο διαγωνισμός γελοιότητας, η προσπάθεια να εμφανιστούν οι συγκεκριμένοι δύο ως φίλοι του λαού. Αλλά στις εποχές της ασχήμιας που ζούμε, αυτό δεν είναι δυνατόν. Πολιτεύονται άσχημα, στέκονται άσχημα, μιλούν άσχημα. Από κάθε χειρονομία και κάθε συλλαβή τους μας βομβαρδίζει η ασχήμια τους. Και από μια άποψη αυτό είναι χειρότερο από την πολιτική τους και από τα βάρβαρα μέτρα τους.

Διότι, να υφίστασαι ως φυλή ιθαγενών την οικονομική και κοινωνική γενοκτονία τους είναι ήδη ασήκωτο. Να περιφέρονται όμως επί των ερειπίων που δημιούργησαν, και να μοιράζουν χάντρες, καθρεφτάκια και γενόσημα, υποδηλώνει μια βαθιά περιφρόνηση προς τα θύματα της πολιτικής τους. Που ήρθε η ώρα να την ανταποδώσουμε. Χωρίς εντολή Σαμαρά!..

Θανάσης Καρτερός

Δεν υπάρχουν σχόλια: