7.8.14

Αναστάτωση από το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές...

Magnify Image
Με συσκέψεις και ανησυχία υποδέχτηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την είδηση για το εμπάργκο του Πούτιν στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η πρώτη έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο...
υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χθες μετά τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου περί εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία και σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει η δεύτερη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
 Το διάταγμα του Πούτιν το οποίο διακόπτει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης δεν εξαιρεί την Ελλάδα. Η «μαύρη» λίστα θα ορίζει τους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που επέβαλαν στη Ρωσία κυρώσεις (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς και Ιαπωνία). Αν και στο υπουργείο Εξωτερικών ελπίζουν ότι τα ρωσικά αντίποινα δεν θα αφορούν τα βαρύνουσας σημασίας ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα το πλήγμα θα είναι ισχυρότατο σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες το προεδρικό διάταγμα με το οποίο προβλέπονται περιορισμοί ή ακόμη και πλήρης απαγόρευση εισαγωγών διάρκειας ενός έτους σε αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα αλλά και πρώτες ύλες. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει και αναμένει από τις υπηρεσίες να καταρτίσουν τη λεπτομερή λίστα με τις χώρες, τα προϊόντα, καθώς και το είδος των περιορισμών που θα επιβληθούν. Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων εισαγωγής και διακίνησης φρούτων και λαχανικών, Γιώργος Πολυχρονάκης, μίλησε στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" χαρακτηρίζοντας την είδηση ως τη "χειρότερη εξέλιξη" και τονίζοντας πως πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας όσο και τους παραγωγούς. Πρόσθεσε ότι πλέον αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους πολιτικής και όχι με όρους εμπορίου. Σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει εξαγωγές ύψους 160.000 τόνων νωπών φρούτων στη Ρωσία.
lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: