13.8.14

Δίνουν τα κλειδιά των ακινήτων στο ΥΠΟΙΚ...

Δίνουν τα κλειδιά των ακινήτων στο ΥΠΟΙΚ -Δεν μπορούν να πληρώσουν για κληρονομιΔεν μπορούν να πληρώσουν για κληρονομιά ή γονική παροχή...


Στα όρια της τρέλας βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν δυσθεώρητους φόρους ακινήτων, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα εισοδήματα τους, βιώνοντας τον...
όρο «αυθαιρεσία» που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για να περιγράψει τις στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες των 4.000 οικισμών, οι οποίοι τουλάχιστον προσδοκούν στην επανεκκαθάριση του φόρου με χαμηλότερες αξίες γης, στο «κόκκινο» βρίσκονται εκείνοι που απέκτησαν ακίνητα από κληρονομιά ή γονική παροχή, σε ακριβές περιοχές, των οποίων το εισόδημα είναι όμως χαμηλό, οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων οικοπέδων σε αστικά κέντρα, όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσανάλογα υψηλός, όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων (εισοδηματίες) σε υποβαθμισμένες περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία αλλά σταθερά υψηλή Τιμή ζώνης.

Αυτό που ζητούν όλοι αυτοί οι «καμμένοι» από τον ΕΝΦΙΑ είναι να τους δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης του ακινήτου στο Δημόσιο για την εξόφληση του φόρου, δηλαδή πολύ απλά να παραδώσουν τα κλειδιά στο υπουργείο Οικονομικών. Επί του παρόντος, ο νόμος δίνει μόνο τη δυνατότητα πώλησης του ακινήτου και εκχώρησης του τιμήματος στο Δημόσιο έναντι του οφειλόμενου φόρου, αλλά η διάταξη χαρακτηρίζεται ως «κενή» ουσίας αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει στα τάρταρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της... τρέλας του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία δεδομένων σε ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών πώλησης κατοικιών και οικοπέδων.

Για διαμέρισμα 86 τ.μ. 5ου ορόφου στην Κυψέλη, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 547 ευρώ/τ.μ., αλλά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με τιμή ζώνης 1.500 ως 1.900 ευρώ/τ.μ.!
Για διαμέρισμα 73 τ.μ. 3ου ορόφου στον Κολωνό, η εμπορική τιμή υπολογίζεται στα 795 ευρώ/τ.μ., ενώ η τιμή ζώνης στην περιοχή κυμαίνεται από 1.000 ως 1.150 ευρώ/τ.μ.
Για νεόδμητο διαμέρισμα 80 τ.μ. 3ου ορόφου στη Φιλοθέη, η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 2.088 ευρώ/τ.μ., όταν ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με Τιμή ζώνης από 2.750 ως 5.250 ευρώ/τ.μ.
Για οικόπεδο 700 τ.μ. στο Π. Ψυχικό, η εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 1.386 ευρώ/τ.μ., ενώ η Τιμή ζώνης φτάνει στις 6.000 ευρώ/τ.μ...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: