19.8.14

"Πονοκέφαλος" για τον ΕΝΦΙΑ...

akinita2310Με την προσμονή της ελάφρυνσης των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα μείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για...
περιορισμένες μειώσεις του φόρου για τα ακίνητα στους οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, επικαλούμενη τον στόχο των εισπράξεων αλλά και τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για ουσιαστικές αλλαγές στον φόρο, οι οποίες θα οδηγούσαν σε αισθητή μείωση του φορολογικού βάρους.
Ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ το τρέχον έτος από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε «γενναίες» ελαφρύνσεις, υπάρχει κίνδυνος απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι δανειστές, οι οποίοι έχουν άλλωστε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις όποιες «εσωτερικές» αλλαγές επιχειρηθούν.

Πιθανότητα να γίνουν εφτά οι δόσεις

Εν τω μεταξύ, τον δρόμο για επέκταση των δόσεων πληρωμής του φόρου πέραν του 2014 ανοίγει η απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι μέρος των δόσεων μπορεί να πληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, από τη στιγμή που ο φόρος θα βεβαιωθεί το 2014 και τα έσοδα θα υπολογιστούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Η δυνατότητα πληρωμής του φόρου και το επόμενο έτος, διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές που πρέπει και παράλληλα τους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τον φόρο σε 7 δόσεις αντί 4 δόσεων που ισχύει σήμερα.
Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου πρόκειται να εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομικών έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Π. Σκουρλέτης: «Καλομελετημένος σχεδιασμός» υποτίμησης των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ

Άδικο νόμο που οδηγεί στη δήμευση περιουσιών χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, επεσήμανε πως είναι υποκριτική, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε θέμα λάθους εφαρμογής, αλλά ένας «καλομελετημένος σχεδιασμός» με στόχο να υποτιμηθούν οι αξίες των ακινήτων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πρόταση φορολόγησης των ακινήτων ξεκινά μέσα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

ΑΝ.ΕΛΛ.: «Αποτυχημένος ο ΕΝΦΙΑ»

«Με τον απάνθρωπο και αποτυχημένο ΕΝΦΙΑ, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει πόσο Ε(Ν)ΦΙΑΛΤΗΣ είναι με τις πολιτικές της για τους Έλληνες» δηλώνει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

«Με σπασμωδικά «μαγειρέματα», που υποδεικνύει ακόμα και ο υπόδικος Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, δεν ξαλαφρώνουν οι Έλληνες από το νέο ασήκωτο βάρος των 3,2 δισ. Απόσυρση του νόμου, εδώ και τώρα, είναι η μόνη λύση» τονίζει ο κ. Κουίκ.

ΚΚΕ: «Άδικος και δυσβάσταχτος φόρος» ο ΕΝΦΙΑ

«Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η επέκταση των δόσεων στην καταβολή του έχουν μοναδικό σκοπό να 'χρυσώσουν το χάπι' της επιβολής ενός άδικου και δυσβάσταχτου φόρου που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίστοιχα οι λεγόμενες φοροελαφρύνσεις, που επιδιώκει η κυβέρνηση, αφορούν κυρίως την παραπέρα φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στοχεύουν να αποσπάσουν την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί με νέα μέτρα σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου», αναφέρει το ΚΚΕ.

ΔΗΜΑΡ: «Άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί»

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «η μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά έναν μήνα δεν επιλύει κατ’ ουδένα τρόπο τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησαν οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί». Θέτει δε τη μείζονα ανάγκη «να αλλάξει η ισοπεδωτική φιλοσοφία του μέτρου και να αντιμετωπιστεί εμπράκτως και όχι στα λόγια η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων πολιτών»...
efsyn.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: