4.8.14

Χωρίς "σωσίβιο" πολλές παραλίες...

Χωρίς σωσίβιο πολλές παραλίες
Στο παρά πέντε και με τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού να ανήκουν στο παρελθόν, χρειάστηκε να φτάσουμε και εφέτος, για να επανδρωθούν οι παραλίες της Ελλάδας με ναυαγοσώστες.
Παρά τους εκατοντάδες πνιγμούς πολιτών που ...
καταγράφονται κάθε χρόνο, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία πρόσληψης των ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί, για να σώζουν ζωές, ήταν μεγάλες και το 2014. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες (από την Τετάρτη 30/7 μέχρι και το Σάββατο 2/8) πνίγηκαν 14 άνθρωποι στην Ελλάδα, 9 άνδρες και 5 γυναίκες, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.
Παρ' όλα αυτά, στα μέσα Ιουνίου είχε καλυφθεί μόνο το 50% των θέσεων, ενώ αυτήν τη στιγμή το ποσοστό έχει ανέβει στο 80%. Θεωρείται δε βέβαιο ότι το καλοκαίρι θα τελειώσει και σε κάποιες παραλίες δεν θα έχουν εμφανιστεί ναυαγοσώστες, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται η Κέρκυρα και η Θάσος, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας ναυαγοσώστης, ενώ στην Πάτρα η κάλυψη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 30%. Καλύτερη, αλλά όχι απολύτως ικανοποιητική, είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Μαγνησία, όπου ναυαγοσώστες επανδρώνουν το 70% των πύργων. Στην Κρήτη, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%, ενώ στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και στις παραλίες της Αττικής δεν παρατηρούνται κενά. Τεράστιες ήταν, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι ελλείψεις στη Ρόδο, την Πάρο, τη Χίο, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία θερινή σεζόν στην οποία πάνω από 120 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από πνιγμό. Οι 62 από αυτούς πέθαναν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας Βαγγέλης Τσαμπάζης, «το πιο πιθανό είναι ότι εφέτος θα φτάσουμε και ίσως θα ξεπεράσουμε το μέσο όρο των θανάτων από πνιγμό, που είναι 350 το χρόνο».
Περίπου 450 είναι οι παραλίες σε όλη την Ελλάδα στις οποίες οι διαχειριστές τους είτε είναι ιδιώτες είτε δήμοι έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν ναυαγοσώστες. Κριτήριο είναι το αν θα χαρακτηριστούν «πολυσύχναστες» από μία τριμελή επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους του Λιμενικού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Για να χαρακτηριστεί πολυσύχναστη μία παραλία, η επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει ότι την επισκέπτονται τουλάχιστον 500 άνθρωποι την ημέρα. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πραγματικά πολυσύχναστες παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες», εξηγεί ο κ. Τσαμπάζης.
"Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: