3.8.14

Παπαδημούλης: Κυβερνητικό πρόγραμμα και συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ ...




...είναι το “κλειδί” για να γίνει η πρωτιά αέρας νίκης...
Οικογενειακές διαμάχες και σκοπιμότητες στους κόλπους της ελληνικής Δεξιάς, κρύβονται πίσω από την επιλογή Αβραμόπουλου στην θέση του Επιτρόπου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συντευξή του στον...
"Τυπο της Κυριακής", ο Δ. Παπαδημούλης.

Διαβαστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Πώς βλέπετε την επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου;
Είναι καλύτερο να περιμένουμε ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο κ.Αβραμόπουλος στη νέα Κομισιόν και κατόπιν να κριθεί από τα δείγματα γραφής του. Πάντως, όλο το «σήριαλ» για την τελική επιλογή του προσώπου σχετίζεται με οικογενειακές διαμάχες και σκοπιμότητες στους κόλπους της ελληνικής Δεξιάς. Με δυο λόγια, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ επέλεξε, αντί για την πρώην πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ, τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών!
Ο κ. Σαμαράς σκέφτεται ότι μπορεί να χάσει στις επόμενες εκλογές και θέλει να προλάβει, δίνοντας μια καλή «μετάθεση» στο εξωτερικό, την αμφισβήτησή του για την ηγεσία της ΝΔ. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια, συναγωνίστηκαν για την προεδρία της ΝΔ αυτά τα τρία πρόσωπα: Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, με τον δεύτερο να παραιτείται τελικά υπέρ του πρώτου. Επομένως αυτό που γίνεται τώρα, είναι μια «ανταλλαγή» αλλά και μια «εξουδετέρωση» δελφίνου, μέσω προαγωγής.
Γιατί ζητάτε από την κυβέρνηση να φέρει νωρίτερα την εκλογή ΠτΔ;
Για να εμποδίσουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που μας παρέχει το Σύνταγμα την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας, να συνεχίζει να εκποιεί τον δημόσιο πλούτο και να δεσμεύει τον ελληνικό λαό με επιλογές που καταστρέφουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος ότι διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την εκλογή προέδρου. Αν είναι έτσι, γιατί πρέπει να περιμένει μέχρι τον Φλεβάρη; Πάντως, η άρνηση του κ. Σαμαρά στο αίτημα όλης της αντιπολίτευσης να ανοίξει τη Βουλή για την υπόθεση της ΔΕΗ, παραβιάζοντας το ίδιο το Σύνταγμα, καταδεικνύει τον πανικό που τον διακατέχει μπροστά στην κατάρρευση.
Προσμετράτε τις ψήφους της Χ.Α στο αντικυβερνητικό μπλοκ;
Δεν συμπράττουμε με την Χρυσή Αυγή για κανένα λόγο και υπό καμία προϋπόθεση. Κανένας δημοκρατικός σκοπός δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια δύναμη που υπάρχει για να υπονομεύει τη δημοκρατία, με τελικό στόχο την ολοσχερή καταστροφή της. Εμείς άλλωστε συγκρουστήκαμε με τη Χρυσή Αυγή εξ’ αρχής και κατά μέτωπον, όταν άλλοι, στην κορυφή της ΝΔ και της κυβέρνησης, τη χάιδευαν και κατέστρωναν από κοινού σχέδια μαζί της.
Ποιο θα πρέπει να είναι το προφίλ του επόμενου ΠτΔ;
Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός με περιορισμένες πλέον αρμοδιότητες. Ο επόμενος Πρόεδρος καλείται να εκφράσει την εθνική ενότητα και να συμβάλει με το κύρος του στην αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να εκφράζει και ένα αίσθημα αισιοδοξίας, διεξόδου από την κρίση και απαλλαγής από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές τους. Γι αυτό είναι καλύτερο ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από μια Βουλή που να εκφράζει νωπή λαϊκή εντολή.
Προσβλέπετε σε μια εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ ή με βουλευτές της;
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα συνεργασίας με τη ΔΗΜ.ΑΡ είναι σαφής. Αποτυπώθηκε στην επιστολή με την οποία ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον Φ. Κουβέλη, προτείνοντας συγκεκριμένα σημεία για διάλογο, κοινή δράση κλπ. Το δίλημμα αφορά στη ΔΗΜ.ΑΡ και καλείται να το απαντήσει μέσω των εσωτερικών της διαδικασιών που είναι επώδυνες, μετά την εκλογική συντριβή που υπέστη. Κι αυτό, απλουστεύοντας το, συμπυκνώνεται στο «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον της κυβέρνησης ή με το ΠΑΣΟΚ που είναι συνεταίρος της κυβέρνησης».
Εάν η ΔΗΜ.ΑΡ δεν εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή, ποιοι θα είναι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανοδική δυναμική, αλλά μας ενδιαφέρει, γύρω από το εναλλακτικό μας σχέδιο και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις που να προσθέτουν δυναμική και αξιοπιστία στη συλλογική προσπάθεια. Αρκεί να θέλουν να δουλέψουν μαζί μας με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια στην κοινωνία και στη Βουλή. Θα επιμείνουμε σε αυτό το δρόμο, όχι μόνο μιλώντας για εναλλακτική κυβερνητική λύση αλλά και για κάθε πρόβλημα που συναντούμε. Το κάναμε με τη «μικρή ΔΕΗ», το επαναλάβαμε με το άθλιο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, όπως και αυτό για τα δάση και θα το συνεχίσουμε και με άλλες πρωτοβουλίες.
Δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, πώς θα εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας για ακύρωση του μνημονίου;
Το κυβερνητικό σενάριο με τίτλο «Το Μνημόνιο τελειώνει» είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Κυβέρνηση και δανειστές στην πραγματικότητα προωθούν την παγίωση του Μνημονίου και των αποτελεσμάτων του και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που απλά θα «βαφτίσουν» αλλιώς. Η μονόπλευρη λιτότητα θα είναι μόνιμη και θεσμοποιημένη. Οι εργαζόμενοι θα έχουν χαμηλές αμοιβές χωρίς καμία συνδικαλιστική κάλυψη και προστασία από τον φόβο της απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, χωρίς καν το δικαίωμα της απεργίας, το κοινωνικό κράτος δε θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.
Στις επερχόμενες εκλογές το κεντρικό δίλημμα είναι αν θα νομιμοποιηθούν και θα παγιωθούν οι πολιτικές αυτές ή αν θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάκτηση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εκθεμελίωση των αιτιών που μας έφεραν ως εδώ.
Θα παρουσιάσει επικαιροποιημένες κυβερνητικές θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις επόμενες εκλογές;
Βεβαίως. Τούτες τις μέρες η Επιτροπή Προγράμματος ολοκληρώνει την προσπάθεια, που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου 2013, να συντάξει και να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Δραγασάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, κάνοντας τον απολογισμό της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται 38 αναλυτικά προγραμματικά κείμενα για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καθώς και ένα συνολικό εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα, με προτεραιότητες και αιχμές. Τα κείμενα αυτά είναι η βάση για την εσωκομματική και τη δημόσια διαβούλευση. Άλλωστε, η προγραμματική δουλειά είναι μια διαρκής, δυναμική διαδικασία εμβάθυνσης και εξειδίκευσης. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα οφείλει να είναι μεστό, συγκεκριμένο και πειστικό. Είναι το σημείο κλειδί μαζί με τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για να μετατραπεί η καθαρή πρωτιά, σε «αέρα νίκης». Γι’ αυτό και πρέπει σε αυτό το θέμα να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα.
Γιατί βιάζεστε τόσο πολύ για κάλπες; Δεν συμφωνείτε με την πρόνοια του συντάγματος για τετραετή κυβερνητική θητεία;
Για να μπει μια ώρα αρχύτερα ένα φρένο στον κατήφορο και να αρχίσει βήμα -βήμα η ανασυγκρότηση της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Το Σύνταγμα προβλέπει τετραετή θητεία για κάθε κοινοβουλευτική περίοδο αρκεί η Κυβέρνηση να διατηρεί τη δεδηλωμένη πλειοψηφία των 150+1 εδρών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο πολιτικός χρόνος που είναι αμείλικτος και συνδέεται με την δεδηλωμένη στην κοινωνία. Αυτή, τη λαϊκή δεδηλωμένη, την έχει απωλέσει προ πολλού η κυβέρνηση και το γνωρίζει πολύ καλά. Άλλωστε κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί έχουν ξεκινήσει ήδη προεκλογική εκστρατεία, αντί να ασχολούνται με τη δουλειά τους στα υπουργεία.
Μπροστά στην αδυναμία αυτή αλλά και στα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στην Τρόικα, μπορεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, προκειμένου να αποφύγει μια βέβαιη συντριβή και να περιοριστεί σε μια μεγάλη ήττα.
Δεν είναι μια καλή είδηση ότι οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας δεν θα μπαινοβγαίνουν στο εξής στα υπουργεία;
Η αλλαγή σκηνικού των συναντήσεων της κυβέρνησης με τα στελέχη της Τρόικα επιβεβαιώνει τη φθινοπωρινή «οσμή» εκλογών. Πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ που εντάσσεται στο σενάριο «Το Μνημόνιο τελειώνει». Οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τα «κόκκινα δάνεια» και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπου κι αν παρθούν, στο Παρίσι ή στην Αθήνα, θα είναι το ίδιο επώδυνες για τους Έλληνες πολίτες.
Αλλαγή πολιτικής χρειάζεται, όχι του σημείου των ραντεβού. Όχι Μνημόνιο στα μουλωχτά.
- See more at: http://left.gr/news/d-papadimoylis-kyvernitiko-programma-kai-synohi-toy-syriza-einai-kleidi-gia-na-ginei-i-protia#sthash.k3CxZRsI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: