10.8.14

Ο οικονομικός ψυχρός πόλεμος ...

 
...χτυπάει την ανυπεράσπιστη Ελλάδα...
Εν μέσω ενός ψυχρού οικονομικού πολέμου, με κύριους αντίπαλους τη Δύση (Ε.Ε και ΗΠΑ) και τη Ρωσία, οι μικρότεροι «παίκτες», όπως η Ελλάδα, φαίνεται πως θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα αποτελεί...
σοβαρό πλήγμα στην ήδη εξασθενημένη από την πολυετή κρίση ελληνική οικονομία και τις εξαγωγές της. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, παρόλο που εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι θα μπορούσε να πετύχει εξαιρέσεις ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες όχι απλώς των ρωσο-ευρωπαϊκών διπλωματικών σχέσεων αλλά και των δικών της χειρισμών. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε σπεύσει εξ αρχής να υπεραμυνθεί των πρώτων κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, αποφεύγοντας να τηρήσει στάση ουδετερότητας, ενώ συνεχάρη αμέσως τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.
«Οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Μόσχα ότι σε ευρωπαϊκό και νατοϊκό πλαίσιο τήρησε μετριοπαθή στάση δεν απεδείχθησαν πειστικές», αναφέρει ακόμη και το φιλοκυβερνητικό Βήμα της Κυριακής, που σημειώνει ότι Ευ. Βενιζέλος ίσως απαιτείτο να κάνει και μια επίσκεψη στη Μόσχα, όπως έκαναν άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, για παράδειγμα ο κύπριος ομόλογός τους, Ιω. Κασουλίδης. Ένας λόγος παραπάνω για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτι ακόμη και ρωσικά οπλικά συστήματα.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, οι ευθύνες βαραίνουν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απέφυγε οποιαδήποτε παρέμβαση στις ελληνορωσικές σχέσεις. Μάλιστα, η ανάγκη μια τέτοιας παρέμβασης ήταν περισσότερο επιτακτική και λόγω του κινδύνου διακοπής παροχής φυσικού αερίου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: