18.8.14

Τουρκία: Ζητά εξηγήσεις για κατασκοπεία από τη Γερμανία ...



«Αναμένουμε οι γερμανικές αρχές να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική εξήγηση για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από γερμανικά μέσα ενημέρωσης και να τερματίσουν αμέσως τις...
δραστηριότητες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών  εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι, εάν αληθεύει ένα δημοσίευμα σε γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν για χρόνια την τουρκική κυβέρνηση, αυτό είναι «απολύτως απαράδεκτο», και ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να εξηγήσει πλήρως τι έχει συμβεί.
«Αναμένουμε οι γερμανικές αρχές να παρουσιάσουν μια επίσημη και ικανοποιητική εξήγηση για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από γερμανικά μέσα ενημέρωσης και να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες (των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών) εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Τουρκία εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα εξαιτίας του δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND κατασκόπευε την τουρκική κυβέρνηση επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, όπως δήλωσε ένα στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Το περιοδικό ανέφερε χθες Κυριακή ότι η Άγκυρα αποτελούσε στόχο παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Βερολίνο από το 2009, επικαλούμενο ένα εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο.
Ο ασκών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ερντογάν Ισκάν δέχθηκε τον Γερμανό πρεσβευτή Έμπερχαρντ Πολ και του εξέφρασε την «ανησυχία του», είπε ο διπλωμάτης αυτός υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
«Ο πρεσβευτής [της Γερμανίας] εκλήθη το πρωί σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον γερμανικό Τύπο. Του εκφράσαμε την ανησυχία μας και τη δυσαρέσκειά μας», είπε ο ίδιος διπλωμάτης.
Μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους γιατί γίνονταν παρακολουθήσεις σε βάρος της Τουρκίας αφού είναι μια συμμαχική χώρα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλά διαφορετικά πεδία».
Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής προσεκλήθη για να συζητηθεί το ζήτημα και αμφισβήτησε ότι «εκλήθη» από τις τουρκικές αρχές.
Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, το Σπίγκελ ανέφερε ακόμη ότι είχαν υποκλαπεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον.
Το θέμα της κατασκοπείας απασχολεί έντονα την επικαιρότητα στη Γερμανία εδώ και μήνες, ιδίως μετά την αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι επίσης η χώρα όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι, η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: