14.8.14

Συνθήκες εγκατάλειψης στον παράδεισο...

"Τώρα συζητούν φαεινές ιδέες, όπως να επιστρατευθούν συνταξιούχοι γιατροί για την άγονη γραμμή των νησιών. Πρόκειται για λύσεις απελπισίας, που παραπέμπουν στην...
αφρικανική ενδοχώρα και όχι σε χώρα της Ε.Ε."

Μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ το επτάμηνο φέτος, αλλά η εικόνα εγκατάλειψης των υπηρεσιών υγείας στα νησιά αναδεικνύει επώδυνα ένα έλλειμμα πάνω στο οποίο οικοδομείται το περιβόητο δημοσιονομικό πλεόνασμα, το δραματικό κοινωνικό έλλειμμα.

Νοσοκομεία υπολειτουργούν, κέντρα υγείας αδυνατούν να παράσχουν αξιόπιστες πρώτες βοήθειες, ένας γιατρός για ολόκληρο νησί, ακόμη και ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς είναι συνηθισμένες εικόνες από τα νησιά του Αιγαίου, εκεί όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ανθρώπων, τα ατυχήματα και η ανάγκη για ιατρικές υπηρεσίες.

Παρ' όλα αυτά, η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί. Τώρα συζητούν φαεινές ιδέες, όπως να επιστρατευθούν συνταξιούχοι γιατροί για την άγονη γραμμή των νησιών. Πρόκειται για λύσεις απελπισίας, που παραπέμπουν στην αφρικανική ενδοχώρα και όχι σε χώρα της Ε.Ε.

Αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν αφορά λίγους μήνες, αλλά ανταποκρίνεται στη μονιμότερη υποβάθμιση του συστήματος ιατρικών υπηρεσιών. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...

Με το κράτος να περιορίζει τις δαπάνες για την Υγεία και τα ταμεία να καταρρέουν, το δημόσιο σύστημα καταντά σκιά του ΕΣΥ. Η υπόθεση της Υγείας, ιδιαίτερα στα νησιά, μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση και η Υγεία σε εμπόρευμα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι, οι παρεπιδημούντες και οι τουρίστες, νιώθουν πολίτες β' κατηγορίας - ανασφάλιστοι ή οιονεί ανασφάλιστοι. Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό συνοδεύονται από μεγάλες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό χειμώνα καλοκαίρι. Απλώς το καλοκαίρι η ανησυχία γίνεται περισσότερο αισθητή, με αφορμή κάποιο ναυτικό, τροχαίο ή τουριστικό ατύχημα.

Είναι ειρωνεία της τύχης νησιά που αντιμετωπίζονται ως παράδεισοι για τουριστικό συνάλλαγμα να καταδικάζονται σε συνθήκες εγκατάλειψης. Τον χειμώνα μάλιστα, στην αγωνία από την έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών προστίθεται και ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: