19.8.14

Κορυφώνεται η αγωνία για τον μεγαλοπρεπή τάφο στην Αμφίπολη...

Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο μεγαλοπρεπής τάφος στην Αμφίπολη.

Η ομάδα των αρχαιολόγων υπό την Κατερίνα Περιστέρη έχει ...
ξεκινήσει τις προεργασίες για τη μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου που σφραγίζει τον τάφο και θα επιτρέψει την είσοδο σε αυτόν.

Σύμφωνα, πάντως, με την κα Περιστέρη η αφαίρεση γίνεται πετραδάκι-πετραδάκι και με εξαιρετική προσοχή και η διαδικασία ενδεχομένως να κρατήσει ακόμη και έναν μήνα προκειμένου να διασφαλιστεί απόλυτα η στατικότητα του μνημείου.

Τυπωμένες σε νομίσματα οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης

Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαρίων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο.

Καργάκος: Στην περιοχή πιθανότατα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος!

Την ίδια ώρα, ο γνωστός ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να είναι ασύλητοι οι τάφοι, εκτιμώντας από τα έως τώρα στοιχεία ότι οι αρχαιολόγοι «ήρθαν δεύτεροι».

Αναφερόμενος, πάντως, στους 3 ταφικούς θαλάμους, ο γνωστός ιστορικός τόνισε ότι είναι μάλλον δύσκολο να πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη και την Ολυμπιάδα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το μνημείο ανεγέρθη σίγουρα για άνδρα, όπως υποδηλώνει ο Λέοντας που είναι δηλωτικό ανδρικών μνημείων...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: