8.8.14

ΗΠΑ: "Στοχευμένες" αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ...



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενέκρινε σχέδιο «στοχευμένων» αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών που ελέγχουν τμήμα του βόρειου Ιράκ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ...
αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ (Φωτογραφία: Associated Press)
Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που οι τζιχαντιστές προχωρήσουν προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.
Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ.
Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του  Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι.
Παρέμβαση υπήρξε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε τις επιθέσεις από τους τζιχαντιστές και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς το Ιράκ.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα αυτή» δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάϊαλ Γκραντ, προεδρεύων του Συμβουλίου για τον Αύγουστο.
- See more at: http://left.gr/news/ipa-stoheymenes-aeroporikes-epidromes-sto-irak-kata-ton-tzihantiston#sthash.fNzaYzTh.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: