10.8.14

Φαβορί ο Ερντογάν...


Ανοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία και οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τον νέο πρόεδρό τους.

Μέχρι στιγμής αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο νυν πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να...
εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και με ποσοστό 55% - 57%, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όπως και πρώτη φορά είναι που η εκλογή του προέδρου θα γίνει απευθείας από τον λαό.

Ανταποκριτές από την Τουρκία αναφέρουν ότι η χώρα αυτήν τη στιγμή είναι μοιρασμένη στα δύο, καθώς το 50% των Τούρκων στηρίζουν τον νυν πρωθυπουργό και θέλουν να τον δουν και πρόεδρο και το 50% διαφωνούν με την πολιτική του από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει ένα προφίλ του ως ανθρώπου του λαού, προκειμένου να πείσει τον λαϊκό κόσμο να τον στηρίξει.

Στην προεκλογική του εκστρατεία προέβαλε το έργο του κατά τα 11 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στον θώκο του πρωθυπουργού (από τον Νοέμβριο του 2002), ιδίως την πορεία της τουρκικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ παρουσίασε τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με τη θέσπιση μιας εκτελεστικής προεδρίας.

Η ουσία είναι πως τα σκάνδαλα διαφθοράς, η τραγωδία στο ανθρακωρυχείο και η πρόσφατη αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί δεν έπληξαν τη δημοφιλία του Τούρκου πρωθυπουργού και όλοι μιλούν για περίπατο του Ερντογάν στην προεδρία.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις αρμοδιότητες που δίνει το σύνταγμα στον πρόεδρο, καθώς το κόμμα του δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή για να προχωρήσει σε αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία.

Ο νυν πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος ευελπιστεί να είναι ακόμη ο αρχηγός του κράτους το 2023, όταν η Τουρκία συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν ερίζουν ότι εάν ο νυν πρωθυπουργός επιτύχει τον σκοπό του να αποκτήσει μια εκτελεστική προεδρία, θα συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 71 ετών, μετριοπαθής ακαδημαϊκός και έτερος υποψήφιος για την προεδρία, τάσσεται αντίθετα με τον Ερντογάν υπέρ της διατήρησης του θεσμού της προεδρίας ως ενός συμβολικού αξιώματος με ενοποιητικό χαρακτήρα και κατηγορεί τον νυν πρωθυπουργό για διχασμό και αυταρχισμό.

Η έκπληξη αυτών των εκλογών είναι ο πρώτος Κούρδος υποψήφιος για πρόεδρος, Σελαχατίν Ντεμίρτας, 41 ετών, που τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ζήτημα το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ταμπού στην Τουρκία. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσει έως και το 10% των ψήφων.

Κι αν η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βέβαιη, αυτό που πονοκεφαλιάζει τον ίδιο και τα στελέχη του κόμματός του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία.

Κανένα όνομα δεν ακούγεται ως επικρατέστερο και οι παρατηρητές θεωρούν ότι ο νυν πρωθυπουργός θα επιλέξει ένα αδύναμο πρόσωπο, ώστε να μπορεί να το έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

Άλλωστε, έχει ανακoινώσει ότι ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος θα παρακολουθεί όλες τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που δεν έκανε μέχρι σήμερα ο νυν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερντογάν θα θελήσει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματός του στις 23-24 Αυγούστου, πριν λήξει η θητεία του Γκιουλ, στις 28 Αυγούστου στο οποίο θα εκλεγεί νέος πρωθυπουργός. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να θελήσει ο Γκιουλ να είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: