16.8.14

Μετά τις εκλογές, οι περικοπές στις συντάξεις...

pasous-koelio
Δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στον τομέα των συντάξεων μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, δήλωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας των περικοπών των συντάξεων.
«Μπορώ να ...
σας διαβεβαιώσω ότι ως πρωθυπουργός δεν θα κάνω καμία πρόταση για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης έως τις εκλογές του 2015» είπε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την Πέμπτη το μέτρο της φορολόγησης στις συντάξεις που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015, αλλά διατήρησε τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή ως μέρος της συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της για το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας.
Οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι για ποσά άνω των 1.500 ευρώ, και με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χώρα θα τηρήσει εφέτος το στόχο να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το μέτρο της φορολόγησης στις συντάξεις από 2% σε 3,5% για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ θα απέφερε στα κρατικά ταμεία περίπου 372 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος.
Πάντως, οι περικοπές των μισθών, που θα μειωθούν κατά 20% από τον Ιανουάριο του 2015 δε μπορούν πάντως να συνεχιστούν και το 2016 αφού «η παράταση αυτών των θυσιών θα παραβίαζε την αρχή της ισότητας» ανάμεσα στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και αυτούς στον ιδιωτικό, ανέφερε ο Σόουζα Ριμπέιρου.
Ο Κοέλιο σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα «εθνικό πρόβλημα», απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντιπολιτευόμενους σοσιαλιστές λέγοντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από τον νικητή των εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση είχε καλέσει να μην απορριφθεί κανένα από τα μέτρα, καθώς τα θεωρεί αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: