11.8.14

Όσο λιγότερο ενημέρωση, τόσο το καλύτερο...

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματά να μας εκπλήσσει με τις δημοκρατικές της ευαισθησίες.

Η...
διάταξη στην επίμαχη τροπολογία για τα ΜΜΕ ήταν σαφής χωρίς να επιδέχεται αμφισβητήσεως: «Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα, δύναται να μεταβάλλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό». Προσφέρεται πια η δυνατότητα δηλαδή σε ένα ειδησεογραφικό ραδιόφωνο να μετατρέπεται αυτόματα σε μουσικό. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ακόμα και απολύσεις.

Δώστε βάση: Ένας ενημερωτικός ραδιοσταθμός είναι υποχρεωμένος να διαθέτει συγκεκριμένο δημοσιογραφικό δυναμικό και να μεταδίδει συγκεκριμένες ώρες ειδησεογραφικού προγράμματος. Τα ειδησεογραφικά ραδιόφωνα των Αθηνών λόγου χάριν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον είκοσι εργαζόμενους (ηχολήπτες, δημοσιογράφους κ.ο.κ.)! Με τη σειρά του ένα μουσικό ραδιόφωνο πρέπει απαραιτήτως να έχει μόλις πέντε άτομα στο δυναμικό του. Και στη Θεσσαλονίκη τα αντίστοιχα νούμερα είναι δώδεκα (12) άτομα για τους ενημερωτικούς σταθμούς και πέντε (5) για τους μουσικούς. Και όσο μικρότερος ο πληθυσμός στους νομούς και τις περιφέρειες, «μειώνεται» αναλόγως και ο υποχρεωτικός αριθμός εργαζομένων στους ραδιοσταθμούς.

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες ραδιοφώνων επιθυμούν (και επιβάλλουν;) την αλλαγή του χαρακτήρα στις συχνότητές τους; Θυμηθείτε πόσους εργαζόμενους είχε ο «ΑΝΤ1 97.2» και πόσους λιγότερους έχει τώρα ο «Easy 97.2» που είναι 100% μουσικό ραδιόφωνο.

 Το ερώτημα όμως για την κυβέρνηση είναι άλλο: γιατί νομοθέτησε μόνο προς τη... μία κατεύθυνση; Γιατί να μην μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, ένας μουσικός ραδιοσταθμός να μετατρέπεται, αν επιθυμεί, σε ενημερωτικό; Αυτόματα κάτι τέτοιο θα σήμαινε, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, αύξηση θέσεων εργασίας. Αλήθεια, δεν επιθυμεί να καταπολεμήσει την ανεργία η κυβέρνησή μας; Δεν θέλει ο Αντώνης Σαμαράς με... εντολή του να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο;

Το επισήμαναν άλλωστε οι βουλευτές στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή. Το είπε ο Τέρενς Κουίκ ας πούμε. Γιατί επέμεινε η κυβέρνηση στη «μονόδρομη» λύση; Μήπως γιατί έτσι ο αριθμός των ενημερωτικών ραδιοφώνων αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο; Μήπως τελικά η κυβέρνηση (η αγαπημένη μας) «σκοτώνει» την ενημέρωση; Όσο λιγότερες φωνές τόσο το καλύτερο;

Μερικές αποφάσεις τους είναι ή βλακώδεις ή ύποπτες. Ας διαλέξουν μόνοι τους...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: