31.8.14

Ο Πούτιν καλεί το Κίεβο σε συνομιλίες...

 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά τη διορία μιας εβδομάδας από την ΕΕ για αλλαγή πορείας της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, κάλεσε το Κίεβο για έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το «καθεστώς και την...

πολιτική οργάνωση» στην ανατολική Ουκρανία, «ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής». Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Πούτιν θέτει ανοιχτά ζήτημα «καθεστώτος» στην περιοχή που μαίνονται οι συγκρούσεις των φιλορώσων αυτονομιστών με τον ουκρανικό στρατό.

Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «έχουμε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο και θα πρέπει να επιδιώξουμε την υλοποίησή του». Σύμφωνα με τον Πούτιν στο επίκεντρο του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία τους ηγέτες του κινήματος της Πλατείας Ανεξαρτησίας, που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Τα λάθη, όπως η κατάληψη της εξουσίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό είναι η βασική αιτία της σημερινής κρίσης», είπε, ενώ υπογράμμισε πως «η Δύση στήριξε το πραξικόπημα σε βάρος του Γιανουκόβιτς».

Τις αναφορές του Πούτιν περί συνομιλιών για το καθεστώς στην Ανατολική Ουκρανία διευκρίνισε μη δηλώσεις του ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόβ. Όπως σημείωσε οι ανατολικές περιοχές στις οποίες μαίνονται οι μάχες θα πρέπει να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως η σύρραξη είναι «εσωτερική». «Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι μια εσωτερική ουκρανική κρίση», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι ερμηνείες που υπονοούν πως ο πρόεδρος αναφερόταν σε κρατική οντότητα στην ανατολική Ουκρανία είναι λανθασμένες».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως είναι αδύνατο να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία καθώς το ζήτημα της επίλυσής της εξαρτάται κυρίως από το Κίεβο. Αναφορά έκανε και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε πως θα δώσουν μια εικόνα για την πορεία της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως στις 25 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε εκλογές για τις 26 Οκτωβρίου.

«Όλοι οι υποψήφιοι θα θέλουν να δείξουν πόσο ισχυροί είναι και ενώ η πολιτική ένταση θα αυξάνεται θα περιμένουμε να δούμε από κάποιους να αναφέρονται σε μια ειρηνική και όχι στρατιωτική λύση», δήλωσε και υπογράμμισε πως «είναι ψευδαίσθηση να νομίζει το Κίεβο πως οι αντάρτες θα περιμένουν υπομονετικά πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν βομβαρδίζονται πόλεις και χωριά».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε και το ενεργειακό ζήτημα στο τραπέζι, προειδοποιώντας το Κίεβο για το χειμώνα που έρχεται. «Έρχεται χειμώνας και το Κίεβο θα πρέπει να σκεφτεί τη θέρμανση των πολιτών. Η υποδομή στα νοτιοανατολικά χρειάζεται πλήρη επισκευή αλλιώς ο κόσμος θα παγώσει. Δείχνουν πως μόνο η Ρωσία νοιάζεται για αυτό. Βασική προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να ξεκινήσουν οι επισκευές και η συντήρηση ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα το χειμώνα», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: