14.8.14

Ανάπτυξη και εκκρεμότητες – "φωτιά"...


Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν να τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες για τον ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τους...
όρους, τα κριτήρια αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις του φόρου ακινήτων.

Στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λύνει τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τις ημερομηνίες καταβολής.

Ήδη, υπάρχει συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου ο φόρος να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις.

Ωστόσο, αναμένεται απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ στο ερώτημα του οικονομικού επιτελείου αν θα επηρεαστούν τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού, στην περίπτωση επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του φόρου.

Η πρόταση που εξετάζεται είναι οι δόσεις να φτάνουν ενδεχομένως έως και τον Φεβρουάριο του 2015, μόνο εάν τελικά τα έσοδα προσμετρηθούν στον προϋπολογισμό του 2014 και όχι του 2015.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αναμένεται και απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το τι μέλλει γενέσθαι με τον συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου προς πολίτες με βεβαιωμένες οφειλές προς τις εφορίες.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι ο νόμος μέχρι στιγμής ορίζει ότι τα χρήματα όσων πολιτών πρέπει εισπράξουν επιστροφές από την εφορία ή ακόμη και αποζημιώσεις αγροτών από το εμπάργκο της Ρωσίας, θα πρέπει να συμψηφιστούν με τη βεβαιωμένη οφειλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία δεν είναι απαραίτητα ληξιπρόθεσμη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας και εκτιμά ότι φέτος η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 0,6%.

Ήδη, χθες παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της πορείας του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2014.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο βρίσκεται στο 0,2% και το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, για 3η χρονιά, επιτυγχάνονται» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ μετά το «πράσινο φως» που άναψε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: