9.8.14

Ξυπόλυτη, με φύλλο συκής το βαρύγδουπο τίτλο...

 

Οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό της όσο και σε χρηματικούς πόρους, αποτυπώνονται στην Ετήσια Εκθεσή της για το έτος 2013, η οποία παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής.
Ο...
προϋπολογισμός της Αρχής, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις χιλιάδες υποθέσεις που χειρίζεται, διαμορφώθηκε στα 1,8 εκατομμύριο ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 18% σε σχέση με το 2012 και κατά περίπου 38% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010. Ηδη από το εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι «σε αναντιστοιχία με την πληθώρα των ρυθμιστικών, ελεγκτικών και γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων της, η Αρχή δεν έχει το αναγκαίο σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό ούτε τους χρηματικούς πόρους ή άλλα μέσα που θα της επέτρεπαν να εκπληρώσει αποτελεσματικά το σύνολο των αρμοδιοτήτων της».
Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, οι εγκεκριμένες για το έτος 2014 πιστώσεις δεν επαρκούν για την καταβολή της προβλεπόμενης ετησίως αμοιβής του προσωπικού και των μελών, παρά τις επισημάνσεις και τις σχετικές ενέργειες της Αρχής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για τη βελτίωση του έργου της θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το εύρος των διοικητικών ελέγχων σε υπεύθυνους επεξεργασίας κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και να οριστεί φυσικό πρόσωπο στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ως υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Αρχής, κατά το έτος 2013 το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών-καταγγελιών, ερωτημάτων κ.ά. ανήλθε σε 2.486, εμφανίζοντας αύξηση μεγαλύτερη του 10% σε σύγκριση με του προηγούμενου έτους. Η Αρχή εξέτασε συνολικά 692 προσφυγές-καταγγελίες και 1.144 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών σχετικά με τη νομιμότητα συγκεκριμένης επεξεργασίας ή τον τρόπο εφαρμογής τής νομοθεσίας.
Επίσης κατά το ίδιο έτος εξέδωσε συνολικά έξι γνωμοδοτήσεις, ενώ σε 20 υποθέσεις, που εξετάστηκαν, επέβαλε πρόστιμα, τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 315.000 ευρώ. Ως προς τον εισερχόμενο όγκο νέων υποθέσεων, τη διετία 2012-2013 παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης του αριθμού των προσφυγών-καταγγελιών και ερωτημάτων, ο αριθμός όμως αυτός παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους αριθμούς των ετών πριν από το 2011, ενώ ο αριθμός εισερχόμενων υποθέσεων του 2011 είναι ο μέγιστος που έχει σημειωθεί.
Προκύπτει πάντως από τα στοιχεία πως ο αριθμός των διεκπεραιωμένων υποθέσεων αυξήθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σύγκριση με το 2012 και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, ο ρυθμός των εισερχόμενων υποθέσεων παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος του ρυθμού διεκπεραίωσής τους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συσσώρευση εκκρεμοτήτων

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: