13.8.14

Πλησιάζει στα Ουκρανικά σύνορα το ρωσικό κονβόι...

Τα ρωσικά φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν βοήθεια για τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Το...
κονβόι των 262 οχημάτων έκανε στάση τη νύκτα της Τρίτης στη νότια ρωσική πόλη Βορονέζ και αναμένεται να φθάσει στη μεθόριο των δύο χωρών εντός της ημέρας.

Άγνωστο παραμένει με ποιον τρόπο θα γίνει τελικώς η διανομή της βοήθειας, εν μέσω φόβων ότι το κονβόι μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για ρωσική στρατιωτική δράση εντός του ουκρανικού εδάφους.

Αυστηροί όροι της Ουκρανίας για την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία

Θα φθάσει εκεί εντός της Τετάρτης και αναμένεται να έχει συνάντηση με το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας μετά από την στρατιωτική κατάληψή της και ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς αποτέλεσε το έναυσμα για τον πρώτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από πλευράς της Ευρώπης, των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών, όπως ο Καναδάς.

Αβάκοφ: Ρωσική πρόκληση το κονβόι

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, με ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζει την αποστολή του κονβόι «πρόκληση ενός κυνικού εισβολέα».

Η Ουκρανία θεωρεί τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες «μαριονέτες» της Μόσχας, σημειώνοντας την παρουσία πολιτών της Ρωσίας ανάμεσα στους ηγέτες της εξέγερσης σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Έχει δηλώσει επίσης ότι δεν θα επιτρέψει στο κονβόι να εισέλθει στο έδαφός της, ειδικά εάν συνοδεύεται από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό ή εργαζομένους στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Έχει αντιπροτείνει την μεταφόρτωση του ανθρωπιστικού υλικού σε άλλα οχήματα στα σύνορα, υπό τον έλεγχο της ίδιας και του Ερυθρού Σταυρού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: