19.8.14

Συνελήφθη φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στο Μιζούρι...


Τη σύλληψη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ενός από τους φωτογράφους του που κάλυπτε τα γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι επιβεβαίωσε το πρακτορείο Getty Images. Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία με τη στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Σκοτ Όλσον, η υπηρεσία αναφέρει ότι...
ο φωτογράφος της «βρίσκεται σε ένα βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία».

Οι συνθήκες αλλά και οι λόγοι για τους οποίους συνελήφθη ο φωτογράφος δεν είναι γνωστοί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, άλλοι δύο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στην ίδια περιοχή είχαν επίσης συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση στο κέντρο του Φέργκιουσον παρέμενε τεταμένη και το βράδυ της Δευτέρας παρότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς με αρχικό στόχο να περιφρουρήσουν το χώρο γύρω από το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας. Η ανάπτυξη μονάδων της Εθνικής Φρουράς στο Φέργκιουσον ήρε και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε στην πόλη για δυο συνεχόμενες νύχτες. Χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης ήταν η απάντηση της αστυνομίας στους διαδηλωτές, ενώ η πόλη θύμιζε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με τον διοικητή της πολιτειακής αστυνομίας, κατά τις οδομαχίες έπεσαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο αστυνομικοί, ενώ έγιναν και 31 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και άνθρωποι από την Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

Στο Φέργκιουσον επίσης μεταβαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες της δολοφονίας του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, ο οποίος δέχθηκε, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, έξι σφαίρες από μπροστά - τις δυο στο κεφάλι.

«Σε μια κοινότητα όπως το Φέργκιουσον, που δικαίως νιώθει πληγωμένη και ψάχνει για απαντήσεις, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και πάλι να υπάρξει κάποια κατανόηση και όχι απλώς ο ένας να βάλει κατά του άλλου» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Ας προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε παρά να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον» συμπλήρωσε καλώντας τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, αναφέροντας ότι μια μικρή μειοψηφία χρησιμοποιεί το θάνατο του Μάικλ Μπράουν για να προκαλεί τη βία.

«Αν και κατανοώ τα πάθη και την οργή που προκλήθηκαν μετά το θάνατο του Μάικλ Μπράουν, η εκδήλωση όμως του θυμού με λεηλασίες, με όπλα και με επιθέσεις κατά της αστυνομίας μπορεί μόνο να αυξήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει στο χάος. Θα υπονομεύσει έτσι κάθε προσπάθεια για να απονεμηθεί δικαιοσύνη» είπε επίσης ο Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι η παραμονή της Εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον θα είναι περιορισμένη.

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι τα φυλετικά προβλήματα δεν έχουν απαλειφθεί ακόμη από τις ΗΠΑ. «Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, αλλά δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο. Σε υπερβολικά πολλές κοινότητες, υπερβολικά πολλοί έγχρωμοι νεαροί αισθάνονται ότι η κοινωνία τους προσπερνά και τους κοιτάζει μόνο με φόβο» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, διαπιστώνοντας επίσης ότι σε αρκετές κοινότητες υπάρχει «δυσπιστία μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας». «Σε πολλές κοινότητες, οι νεαροί έγχρωμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν φυλακή παρά στο πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: