11.8.14

Θολό τοπίο...

Ψάχνει τρόπους για να απαντήσει στο ρωσικό εμπάργκο η ΕΕ...

Θολό παραμένει το τοπίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον τρόπο που θα διασφαλιστούν οι αγρότες μετά την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που αποφάσισε η Μόσχα. Εξετάζεται το...
θέμα των αποζημιώσεων ωστόσο το διαθέσιμο ποσό που υπάρχει στο Ταμείο δεν φθάνει για να καλύψει ούτε τις ζημιές των Ιταλών αγροτών.

Τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από την ΕΕ που ανακοινώθηκε σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, αναλύουν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό –και ποιο θα είναι αυτό– από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος, επέστρεψε στις Βρυξέλλες και μαζί και με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, δημιούργησαν σήμερα μια ειδική ομάδα.

Ο στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Καθώς μερικές χώρες μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη».

Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Ο Τσόλος έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης.

Ενώ η Επιτροπή έχει δηλώσει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στη ρωσική απαγόρευση, ο Τσόλος έχει υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: