12.8.14

"Μπλόκο" ΔΝΤ σε αύξηση δόσεων για χρέη στα Ταμεία...

Να τερματιστεί κάθε διαδικασία διακανονισμού χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν γίνεται με βάση τις δύο ρυθμίσεις που έχει εγκρίνει η τρόικα, τη ...
«Νέα Αρχή» και την «Πάγια ρύθμιση», ζητεί το ΔΝΤ.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, αφού διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά πως απομένουν να γίνουν πολλά, περιγράφονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έχουν μείνει στα χαρτιά και ξεκαθαρίζεται ότι κάποιες προσπάθειες για εφαρμογή παλαιότερων ρυθμίσεων πρέπει να διακοπούν.

Πρόκειται για τρεις εγκυκλίους που, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το ΙΚΑ, ανοίγοντας παράθυρο για βελτιωτικές παρεμβάσεις και αύξηση των δόσεων ακόμη και σε πάνω από 100.

Η «κίτρινη κάρτα» από το ΔΝΤ έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση, και δη το οικονομικό επιτελείο, επιδιώκει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι πρέπει να βελτιωθεί το καθεστώς που πριν από έναν χρόνο ενέκρινε η τρόικα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει αποτύχει παταγωδώς.

Και δείχνει πως η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δανειστές διατηρούν σκληρή στάση, επιμένοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις, αλλά αυτά καθεαυτά τα χρέη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, υπεύθυνος για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ και τα έσοδα των ταμείων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, Πάτρικ Ντε Μετς, είχε εδώ και εβδομάδες ζητήσει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε τρεις εγκυκλίους που έχει θέσει σε εφαρμογή το ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα, μέσω των οποίων στην πράξη έχει ανοίξει παράθυρο για βελτιωτικές παρεμβάσεις στις ισχύουσες ρυθμίσεις χρεών «Νέα Αρχή» και «Πάγια Ρύθμιση».

Πρόκειται για ρυθμίσεις που εμμέσως ενεργοποιήθηκαν παράλληλα με τις τρέχουσες και ανοίγουν παράθυρο για την αύξηση των δόσεων ακόμη και σε 180.

Η πρώτη εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν εντός του 2013 και έως τον Απρίλιο του 2014 τρέχουσες οφειλές να τις ρυθμίσουν σε 12 δόσεις με την «Πάγια Ρύθμιση» ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν στη ρύθμιση των πολλών δόσεων για τις παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι προκειμένου ο οφειλέτης να θεωρηθεί ασφαλιστικά ενήμερος θα πρέπει να καταβάλει την αντίστοιχη πρώτη δόση τόσο της «Νέας Αρχής», όσο και της «Πάγιας Ρύθμισης».

Δικαίωμα χρήσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχουν:

Α. Οι εργοδότες - οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς της ρύθμισης «Νέα Αρχή».

Β. Οι εργοδότες - οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης «Νέας Αρχής» και παρήλθε άπραγη η προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν.

Στο προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων από τα ληξιπρόθεσμα, που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η εγκύκλιος αυτή είναι εκτός νόμου, ο οποίος ορίζει ξεκάθαρα ότι κάθε άλλη ρύθμιση πρέπει να τερματιστεί.

Η δεύτερη εγκύκλιος που απορρίπτεται από το ΔΝΤ και δείχνει πως ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για αλλαγές στον γενικό κανόνα θα είναι δύσβατος, αφορά στην επανενεργοποίηση της πλέον ευνοϊκής ρύθμισης που έτρεξε ποτέ για χρέη προς τα ταμεία και ψηφίστηκε το 2011 να επανενταχθούν σε αυτήν, με παράλληλη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως το 2017.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται η αναστολή ως τις 30/6/2017 της λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού.

Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που εξυπηρετούσαν τους όρους αυτούς, μέχρι τις 31/12/2013, και που υπήχθησαν στο καθεστώς της νέας ρύθμισης, να επανενταχθούν στο προηγούμενο καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.

Η δυνατότητα αυτή στην πράξη ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για αύξηση των δόσεων, καθώς η ρύθμιση του 2011 προέβλεπε μεταξύ άλλων 100 και πλέον δόσεις, τουλάχιστον στο 20% των ασφαλιστικών εισφορών, από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για μια παραλλαγή της πρότασης που έχει αποστείλει στην τρόικα η ελληνική κυβέρνηση και κατηγοριοποιεί τους οφειλέτες, ανά ταμείο και ανά ύψος οφειλής.

Το ΔΝΤ απορρίπτει και αυτήν την πρόταση, λέγοντας ότι δεν μπορεί οι οφειλέτες να υπάγονται παράλληλα, στην παλιά ρύθμιση, στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» για τις οφειλές μέχρι το 2012 και στην «Πάγια Ρύθμιση» για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2013.

Ο πτωχευτικός κώδικας

Στον αντίποδα, θετικό φαίνεται το ΔΝΤ στην εγκύκλιο που αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα.

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ αφορά τη ρύθμιση χρεών για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει, καθώς και τις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106 και δίνει τη δυνατότητα ακόμη και 180 δόσεων χωρίς εκπτώσεις, και φθάνει έως και σε έκπτωση έως 80% των πρόσθετων τελών, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Στην έκθεση που παρουσιάζει το Euro2day.gr κρίνει πως εκ πρώτης όψεως, η εγκύκλιος αυτή δεν είναι αντίθετη με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και σημειώνει πως την ίδια διαδικασία σχεδιάζει να εισαγάγει και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων.

Στην έκθεση επιχειρείται επίσης μια καταγραφή της μέχρι σήμερα πορείας των εισπράξεων του ΚΕΑΟ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έως το τέλος του χρόνου οι εισπράξεις του να ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, οι εισπράξεις του Κέντρου έχουν πετύχει κι έχουν ξεπεράσει τον στόχο, που ήταν 100 εκατ. ευρώ, αφού στις 31 Ιουνίου εισπράχθηκαν 117 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 143 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν περάσει χρέη άνω των 5.000 ευρώ, που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τα χρέη προς όλα τα ταμεία ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ.

Πρωταθλητής πλέον δεν είναι το ΙΚΑ με τα 8,5 δισ. ευρώ χρέη, αλλά ο ΟΑΕΕ με 9,1 δισ. ευρώ. Κοντά στο 1 δισ. (952 εκατ. ευρώ) ευρώ φθάνουν τα χρέη προς το ΕΤΑΑ, ενώ τα χρέη του ΟΓΑ είναι της τάξης των 349 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ από 210.440 οφειλέτες. Οι περισσότεροι, 99.000, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, 85.000 προέρχονται από το ΙΚΑ, 26.000 από τον ΟΓΑ και 440 από το ΕΤΑΑ.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, το ΚΕΑΟ είχε αποστείλει 64.267 α' ατομικές ειδοποιήσεις, 93.406 β' ατομικές ειδοποιήσεις και είχε ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Μετά τις ειδοποιήσεις, ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τέθηκε σε ρύθμιση, και μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν εισπραχθεί 143 εκατ. ευρώ...
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: