12.8.14

ΣΥΡΙΖΑ: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και ΕΕ...

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους καλεί κυβέρνηση, ΕΕ, αλλά και Έλληνες ευρωβουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι Έλληνες αγρότες, έπειτα από το ρωσικό εμπάργκο σε νωπά αγροτικά προϊόντα.

Με το θέμα να...
απασχολεί σύσσωμη την Κουμουνδούρου, την Ημαθία επισκέφθηκε χθες ο βουλευτής Ευβοίας και αρμόδιος για αγροτικά θέματα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να ενημερωθεί από τους ίδιους τους αγρότες και τους παραγωγικούς φορείς για το θέμα, και να δηλώσει την στήριξη του κόμματός του στον αγώνα για διάθεση της παραγωγής τους.

Την ώρα μάλιστα που, στην Αθήνα, κυβερνητικοί παράγοντες εξέταζαν πιθανές λύσεις για την ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις σε σύσκεψη παραγωγών και εξαγωγέων φρούτων της Δυτικής Μακεδονίας, που έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Ασκώντας σκληρή κριτική σε ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο όλο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Αποστόλου, κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ε.Ε., αναθεωρώντας τη στάση της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά. Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ενδέχεται το εμπάργκο στα τρόφιμα να είναι το πρώτο βήμα για χειρότερες καταστάσεις», είπε, καλώντας σε διαφορετική περίπτωση την Ελλάδα να διαφωνήσει ανοιχτά με την ακολουθούμενη πολιτική στην ΕΕ.

«Αυτά που έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οφείλει να τα κάνει, έστω και τώρα, δηλαδή να διαφωνήσει ανοιχτά με τα μέτρα της Ε.Ε. και να δεσμευτεί ότι θα θέσει το θέμα της συνολικής στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα της Ουκρανίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής. Επίσης να δεσμευτεί για την αποζημίωση της παραγωγής που δεν θα διατεθεί, είτε από Ευρωπαϊκούς Πόρους (γι΄ αυτό έπρεπε η σύνοδος των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει μετά από αίτημά της νωρίτερα), είτε από εθνικούς πόρους», συνέχισε ο ίδιος, προλαβαίνοντας σχετικές διαρροές υπουργών που μετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη λίγο αργότερα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, διαφωνούν και με την προοπτική σύνδεσης της αποζημίωσης με την απόσυρση σε χωματερές, εκτιμώντας ότι τα νωπά προϊόντα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αναγκαστικά θα καταστραφούν, είναι λίγα.

Στην Κουμουνδούρου, πιστεύουν ότι τα υπόλοιπα μπορούν να διοχετευθούν προς την χυμοποίηση, ή να διατεθούν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των δομών αλληλεγγύης, και υπό την ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης, σε μία προσπάθεια να εξευρεθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε τα προϊόντα να φτάσουν όντως σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Παρατηρώντας παράλληλα, ότι πέραν της διάθεσης της παραγωγής, που είναι μία μόλις πτυχή του προβλήματος, το θέμα είναι η απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς των ελληνικών ποτών και τροφίμων, που δεν είναι άλλη από τη ρωσική, στην Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση για απουσία στο πεδίο της Διπλωματίας της Αγοράς, αλλά και για ελεημοσύνη στην οποία τελικά επιδίδεται.

«Το 1,5% των αγροτικών προϊόντων του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη, ασφαλώς και δεν έχει καμιά σχέση με το 50% της Ημαθίας», είπε χθες από την περιοχή, ο κ. Αποστόλου, καλώντας παράλληλα τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων να αναδείξουν το πρόβλημα στο ευρωκοινοβούλιο και δεσμευόμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, ως ιδιαιτέρως σημαντική διέξοδο για την επιβίωση της περιοχής.

Και στο βάθος ...εκλογές

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης δεν περιορίζονται στους χειρισμούς της στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο.

Με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη να περιγράφει τον ΕΝΦΙΑ ως έναν «άδικο και παράλογο νόμο που υπερφορολογεί τη μικρή και μεσαία τάξη», μιλώντας στον realfm 97.8 και συμφωνώντας με την άποψη Λαφαζάνη ότι δεν διορθώνεται, εξού και πρέπει να αντικατασταθεί, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν περίπου για το κύκνειο άσμα της παρούσας κυβέρνησης.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για «φιάσκο» με τον ΕΝΦΙΑ, εκτιμώντας ότι το «βαρύ πλήγμα» που κατάφερε στην δικομματική, επισπεύδει τις πρόωρες εκλογές.

Κάνουν μάλιστα λόγο για ...θέμα μηνών, με τον κ. Παπαδημούλη να προσδιορίζει τις κάλπες «το αργότερο στις αρχές του 2015», με την κυβέρνηση να προτιμά μία ήττα από μία εκλογική συντριβή λίγο αργότερα.

Για «τακτοποίηση υποθέσεων» το τελευταίο διάστημα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Στάικος, επεκτείνοντας τη θεματολογία στην πρόσφατη τροπολογία για τα ΜΜΕ και το πράσινο φως για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

«Ταυτόχρονα, με την αφήγηση περί εξόδου από την κρίση και τέλους της τρόικας, - και με δεδομένη και την κοινωνική πίεση - οδηγούμαστε σε εκλογές», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι «αυτός θα είναι ο τελευταίος Αύγουστος αυτής της κυβέρνησης»...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: