1.8.14

Πέθανε ο συγγραφέας Θανάσης Μετσιμενίδης...





Ο συγγραφέας και μεταφραστής έργων των Αμπέρτο Μοράβια και Λεονάρντο Σάσα Θανάσης Μετσιμενίδης δεν υπάρχει πια. Πέθανε, προχθές, σε ηλικία 78 ετών.
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1936. Τα πρώτα του κείμενα τα έγραψε και τα δημοσίευσε ήδη στα...
γυμνασιακά του χρόνια, ενώ πληγωμένος από τον πόνο του πολέμου, το 1949 ανέβασε με συμμαθητές του το θεατρικό έργο «Ελλάδα του Σαράντα».
Το 1959 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Βροντάει στον κάμπο”, που καταγράφει την επιρροή του αγωνιστικού ουμανισμού στα χωριά της Μακεδονίας, τραβώντας την προσοχή μεγάλων λογοτεχνών της εποχής και αποσπώντας τον έπαινο της “Αυγής”, που έγραψε για τη συμβολή του «στην πνευματική αφύπνιση της ελληνικής επαρχίας». Παρά την ισχνή οικονομική του κατάσταση, σπούδασε και πήρε μαθήματα σκηνοθεσίας στο Centro Sperimentale της Ιταλίας.
Το 1964 έγραψε το “Μια χούφτα σάρκα”, ένα έργο που κατάφερε να φτάσει και να βρει απήχηση στο αθηναϊκό αναγνωστικό κοινό, καθώς και να σχολιαστεί θετικά από τον Βασίλη Ρώτα.
Δύο χρόνια μετά άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα “Αθηναϊκή”, θα ακολουθήσει εν καιρώ η “Αυγή” και το “Έθνος”, και το 1970 θα γίνει μέλος της Ένωσης Συντακτών. Επίσης έγραψε το θεατρικό έργο “Ένα στάχυ αθέριστο” (1988), που τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο και ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1990.
Την ίδια περίπου εποχή είχε αρχίσει να μεταφράζει αριστουργήματα της ιταλικής πεζογραφίας, ιδίως έργα του Αλμπέρτο Μοράβια και του Λεονάρντο Σάσα, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος. Από τον ίδιο οίκο κυκλοφόρησαν επίσης τα πεζογραφήματά του “Νάτσκας” (1985), “Το όραμα ενός ανθρωπάκου” (1988), “Απρίλης δίχως χαρά” (1997) και “η Μαρία που ήρθε από τα δάση” (2010).
Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, το τελευταίο του μυθιστόρημα, ‘Ένα αστέρι αγρυπνάει στη Μακεδονία”, ήταν ακόμη στο τυπογραφείο όταν ο Θανάσης Μετσιμενίδης έδινε την τελευταία μάχη του για τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: